Ένας Ουκρανός αξιωματούχος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ενεργεί ως «τρομοκρατικό κράτος» και συνέκρινε τις δυνάμεις του Πούτιν με μαχητές του ISIS, αφού απείλησαν να εκτελέσουν έναν αιχμάλωτο που φαίνεται σε βίντεο να μιλά στην οικογένειά του, αν δεν τους καταβληθούν λύτρα ύψους 5.000 ευρώ.

Ένα βίντεο με τον Ουκρανό αιχμάλωτο Novikov Alexey Antonovich, που φέρεται να είναι μέλος της 109ης ταξιαρχίας της άμυνας του Ντονέτσκ στη Μαριούπολη στον πόλεμο της Ουκρανίας, μοιράστηκε στο Twitter από τον Mykhailo Podolyak, ανώτερο σύμβουλο του προέδρου Ζελένσκι.

«Οι Ρώσοι στρατιώτες μοιάζουν όλο και περισσότερο με τους μαχητές του ISIS. Η Ρωσία πρέπει να αναγνωριστεί ως κράτος-τρομοκράτης», έγραψε, πριν προσθέσει ότι οι απαγωγείς του Antonovich απείλησαν να στείλουν ένα βίντεο με την εκτέλεσή του στη μητέρα του αγοριού αν δεν καταβληθούν τα λύτρα.

Το ανατριχιαστικό μήνυμα από το προφίλ του γιου της

Το βίντεο προέρχεται από μια διαγραμμένη πλέον ανάρτηση στο Facebook της μητέρας του αγοριού, της αναγνωρισμένης Ουκρανής σκηνοθέτιδας Όλγα Νοβίκοβα, η οποία ισχυρίστηκε σε συνέντευξή της στο ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο Meduza ότι Ρώσοι στρατιώτες επικοινώνησαν μαζί της μέσω του λογαριασμού του γιου της Αλεξέι στο Facebook και της έστειλαν ένα βίντεο με την ανάκρισή του.

Ισχυρίζεται ότι αν δεν λάμβαναν τα χρήματα θα αναρτούσαν βίντεο με την εκτέλεση του γιου της.

«Γύρω στις 2:00 μ.μ. [24 Απριλίου], επικοινώνησαν μαζί μου μέσω του λογαριασμού του γιου μου στο Facebook», δήλωσε η Νοβίκοβα. «Ένας άνδρας που δεν είχα ξανακούσει ποτέ πριν, έστειλε ένα φωνητικό μήνυμα που μου ζητούσε να του στείλω τον αριθμό του τηλεφώνου μου: “Στείλτε τον αριθμό τηλεφώνου για τον λογαριασμό σας στο Telegram – έχουμε τον γιο σας”. Με κάλεσαν στο Facebook Messenger – και πάλι από τον λογαριασμό του γιου μου – και μου είπαν ευθέως: “Θα σας δώσουμε 15 λεπτά για να σκεφτείτε – αν κάνετε μια προσφορά που μας ενδιαφέρει, θα αφήσουμε τον γιο σας να ζήσει- αν όχι, θα τον πυροβολήσουμε”», ανέφερε η γυναίκα.

Πόλεμος στην Ουκρανία

«15 λεπτά αργότερα, μου τηλεφώνησαν και τους είπα ότι είμαι πρόσφυγας και δεν έχω τίποτα. “Χρειαζόμαστε χρήματα”, μου είπαν. ‘5.000 ευρώ μέχρι αύριο’», συμπλήρωσε.

Όταν η Όλγα ισχυρίστηκε ότι δεν είχε τρόπο να συγκεντρώσει τέτοια ποσά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, της απάντησαν: «Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά. Αν δεν καταφέρετε να τα συγκεντρώσετε, θα σας στείλουμε ένα βίντεο με τη δολοφονία του γιου σας».

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ο συλληφθείς Αλεξέι ισχυρίζεται ότι συμμετείχε στην άμυνα του Ντονέτσκ, αν και η μητέρα του ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό συνέβαινε και ότι τα μόνα έγγραφα που είχε πάνω του ήταν μια φοιτητική ταυτότητα από το Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Είπε επίσης ότι δεν χρειάζεται ιατρική φροντίδα και λέει ότι εκτός από την πρόσφατη σωματική κακοποίηση, που δεν φαίνεται στην κάμερα, δεν έχει υποστεί ξυλοδαρμούς ως κρατούμενος.

Η Νοβίκοβαa πρόσθεσε ότι είχε δει το όνομα του γιου της στον κατάλογο ανταλλαγής κρατουμένων, αλλά δεν μπόρεσε ακόμη να επικοινωνήσει με Ρώσους αξιωματούχους για να διασφαλίσει ότι ο γιος της θα παραμείνει ζωντανός.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται δημοσιότητα για να βεβαιωθεί ότι οι Ρώσοι στρατιώτες δεν σκέφτονται να πυροβολήσουν τον γιο της.