Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, αναμένεται να καλέσει τους συμμάχους της Ουκρανίας να αυξήσουν και να επισπεύσουν την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης.

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News σε σημερινή (27/4) ομιλία της που αποκαλείται «η νέα προσέγγιση», η Τρας θα αναλύσει τους τρεις άξονας της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου. «Στρατιωτική δύναμη, οικονομική ασφάλεια και βαθύτερες παγκόσμιες συμμαχίες. Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς – η μοίρα της Ουκρανίας κρέμεται από μια κλωστή», θα τονίσει, αναφέρει η ίδια πηγή.

Μια πιθανή νίκη της Ρωσίας θα έχει «τρομακτικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο», αναμένεται να πει η Λιζ Τρας. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου πρέπει να διπλασιάσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

Θα υπογραμμίσει πως οι ουκρανικές δυνάμεις προκειμένου να αντισταθούν αποτελεσματικά θα χρειαστούν «βαρύ οπλισμό, άρματα μάχη και μαχητικά αεροσκάφη. Πρέπει να ανοίξουμε τις αποθήκες μας και αυξήσουμε την παραγωγή (στρατιωτικού εξοπλισμού). Είναι αναγκάιο να γίνουν όλα αυτά».

Επίσης θα αναφερθεί και στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας: «Δεν θα πρέπει να απομείνει τίποτα που να μπορεί να στραφεί ο Πούτιν για χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικιαστικό πόλεμο» και θα καλέσει για εκσυγχρονισμό της «αρχιτεκτονικής» που εγγυάται για την ειρήνη και την ευημερία παγκοσμίως. «Είναι ξεκάθαρο πως στην περίπτωση της Ουκρανίας, απέτυχε ο μηχανισμός. Πρέπει να “χτίσουμε” πάνω στην ενότητα που έχουμε δείξει όλοι μας στη διάρκεια αυτής της κρίσης για να σχεδιάσουμε εκ νέου την προσέγγισή μας ώστε να αποτρέψουμε άλλους επιτιθέμενους».