Στο Ghariane, μια πόλη σκαρφαλωμένη στα βουνά της βορειοδυτικής Λιβύης, μερικές δεκάδες προϊστορικά σπίτια θαμμένα μέσα στη γη έχουν αντέξει στη δοκιμασία του καιρού. Οι ιδιοκτήτες τους πλέον ονειρεύονται να τα κάνουν τουριστικό αξιοθέατο.

Σκαμμένες σε βράχους με υποτυπώδη εργαλεία, αυτές οι αιωνόβιες κατοικίες βρίσκονται στις βραχώδεις πλαγιές της Τζαμπάλ Νεφούσα κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

Διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων ανάλογα με τη χρήση τους, αυτές οι κατοικίες που ονομάζονται «damous» στη λιβυκή διάλεκτο είναι βυθισμένες στα έγκατα του βουνού.

Ζεστές το χειμώνα και δροσερές το καλοκαίρι, «σχεδιάστηκαν για να έχουν πολλαπλές χρήσεις και να αντέχουν στο χρόνο, εξ’ ου και η σημασία τους στην ιστορία της λιβυκής αρχιτεκτονική, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Για αιώνες, οι κάτοικοι του Ghariane, που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων, ζούσαν εκεί, προσεύχονταν και έθαβαν τους νεκρούς τους.

«Υπήρχαν πρώτα τα σπίτια των τρωγλοδυτών που προορίζονταν για ανθρώπους και τα ζώα τους, μετά οι κατασκευές που σχεδιάστηκαν ως χώροι λατρείας», – εβραϊκοί ναοί και χριστιανικές εκκλησίες, οι περισσότερες από τις οποίες μετατράπηκαν αργότερα σε τζαμιά – «αλλά και τόποι ταφής», όπως φαίνεται από επιτύμβιες στήλες «που χρονολογούνται στη φοινικική εποχή», αναφέρει ο ιστορικός Youssef Al-Khattali.

Αυτή η τεχνική κατασκευής χρησιμοποιήθηκε και από τους κατοίκους για να υπερασπιστούν και να προστατεύσουν την πόλη τους από τις επιδρομές.

Κάποιες κατασκευές είχαν «καθαρά στρατιωτική χρήση. Μπορεί κανείς ακόμη να διακρίνει τα ερείπια των οχυρώσεων σε ορισμένα σημεία του βουνού και όσα απομένουν από τις σκοπιές», λέει ο Khattali.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη μέθοδο σχεδιασμού, το μέγεθος ή τη χρήση, η επιλογή της τοποθεσίας δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς τη φύση του βράχου για να αποτρέψει την κατάρρευση της οροφής κατά την εκσκαφή, κατασκευασμένη με τη δύναμη των βραχιόνων.

«Ο πέμπτος προπάππους μου έχτισε αυτή την υπόγεια αυλή πριν από 355 χρόνια» με απλά εργαλεία όπως το «γκούφα», ένα καλάθι υφαντό σε φύλλο χουρμά για τη μεταφορά των ερειπίων και ένα «τατζούκ», ένα είδος τσεκούρι, λέει ο αλ-Αρμπι Μπελχάτζ, απόγονος μιας μακράς γραμμής των Γκαριάνι.

«Γύρω από την υπαίθρια τετράγωνη αυλή στο κέντρο του Damous, οκτώ οικογένειες τουλάχιστον εννέα μελών μοιράζονταν τις εγκαταστάσεις», επισημαίνει.

Σήμερα, αυτός ο ιδιοκτήτης του παλαιότερου σπιτιού τρωγλοδύτη στο Ghariane καυχιέται ότι είναι ο «τελευταίος εγγονός που γεννήθηκε εκεί», το 1967.

Χωρίς συνωστισμό λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα από την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, οι βερβερικές πόλεις Jabal Nefoussa με τα υπόσκαφα σπίτια τους αποτελούν εδώ και καιρό τουριστικό αξιοθέατο.

Ήδη από το 1936, η Ιταλία, πρώην αποικιακή δύναμη στη Λιβύη, δημοσίευσε «τον πρώτο τουριστικό οδηγό που αναδείκνυε» αυτές τις πρωτόγονες κατασκευές, οι οποίες εγκαταλείπονταν από τους ιδιοκτήτες τους υπέρ της τυπικής κατοικίας.

Ορισμένες κατοικίες είναι άνω των 2.300 ετών, αλλά λίγες από αυτές έχουν αφήσει ίχνη. Περίπου δέκα σώζονται ακόμη, αλλά μόνο μία είναι ανοιχτή στο κοινό.

Το «damous» της οικογένειας Belhaj έχει γίνει, μετά την αποκατάσταση, τουριστικό αξιοθέατο.

Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν από δωμάτιο σε δωμάτιο με μια μικρή συμβολική χρέωση.

«Η είσοδος κοστίζει ένα δολάριο όταν είσαι Λίβυος, δύο δολάρια αν είσαι ξένος», εξηγεί ο κ. Belhaj.

Οι οικογένειες πηγαίνουν εκεί τα Σαββατοκύριακα για να ανακαλύψουν αυτούς τους ασυνήθιστους χώρους, να πιουν ένα φλιτζάνι τσάι ή να «συναντηθούν γύρω από ένα γεύμα».