Στην ενόχληση που προκάλεσε στην Ουκρανία η χθεσινή άρνηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να καταγγείλει, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ως «γενοκτονία» τις πολεμικές επιχειρήσεις των Ρώσων, αναφέρονται σήμερα πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στην Ουκρανία έχει ανακαλυφθεί ο νεολογισμός «μακρονίζω».

Η εφημερίδα Le Figaro σημειώνει πως, όταν οι Ουκρανοί λένε «μακρονέ» (macroner στα γαλλικά), πάνω κάτω αναφέρονται σε κάποιον «που συνεχώς δείχνει ανήσυχος, χωρίς να κάνει τίποτα».

Στο μεταξύ η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, έπειτα από διαβουλεύσεις με τον Ουκρανό ομόλογό της, παρέδωσε πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία. Η Παρλί ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι παραδόσεις αφορούν «μέσα προστασίας, όπλα και πυρομαχικά, καθώς και οπλικά συστήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες που εξέφρασε η Ουκρανία».

Τέλος, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, η Μαριν Λεπέν, η οποία είναι πλέον persona non grata στην Ουκρανία, τάχθηκε και αυτή κατά της χρήσης του όρου γενοκτονία στο Ουκρανικό. Υποστήριξε επίσης εκ νέου ότι η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν νόμιμη, διότι έγινε έπειτα από δημοψήφισμα στην περιοχή, και δήλωσε πως δεν θα πάει στο Κιέβο.