Δραματικός είναι ο απολογισμός από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την ανατολική ακτή της Νοτίου Αφρικής, καθώς 253 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ο Νομαγκούγκου Σιμελάνε Ζούλου, ο εκπρόσωπος του τμήματος Υγείας , ανέφερε πως «τα νεκροτομεία μας υφίστανται μεγάλη πίεση, αλλά αντεπεξερχόμαστε. Αργά χθες τα μεσάνυχτα παραλάβαμε 253 πτώματα σε δύο ξεχωριστά νεκροτομεία».

Μάλιστα, το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε ότι ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα δεσμεύτηκε να βοηθήσει συγγενείς θυμάτων και πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες, που προκάλεσαν προβλήματα και διακοπές στην θαλάσσιες μεταφορές σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της Αφρικής.

Όπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ, στις δημοφιλείς παραλίες του Ντέρμπαν, στον Ινδικό Ωκεανό, υπάρχουν σωροί από συντρίμμια, κλαδιά και πλαστικά μπουκάλια. Από τους κατοίκους της περιοχής ζητήθηκε να αποφύγουν κάθε μετακίνηση. Αυτοί που διαμένουν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο παροτρύνθηκαν να δεχθούν τους γείτονές τους που ζουν σε χαμηλότερες περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν επίσης διακοπές ρεύματος, ενώ πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν.

Ο Ραμαφόσα επισκέφτηκε οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στην επαρχία, συμπεριλαμβανομένης μιας οικογένειας με τέσσερα παιδιά, που οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις λάσπης κατέστρεψαν τα σπίτια τους την Τρίτη.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press από την περιοχή: