Μια «ταχύτερη εκκίνηση» στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα παράσχει στον πρόεδρο της χώρας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παραδίδοντας στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ένα ερωτηματολόγιο, που θα αποτελέσει την αφετηρία για να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες αν θα δεχτούν ως υποψήφιο μέλος τη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή εδώ και 44 ημέρες, η φον ντερ Λάιεν είπε: «Δεν θα είναι, όπως είθισται, ζήτημα ετών αλλά εβδομάδων για να σχηματίσουμε άποψη».

Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, είπε ότι θα δώσει τις απαντήσεις μέσα σε μία εβδομάδα.

Η φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία και τόνισε: «Η Ρωσία θα περιέλθει σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό μαρασμό, ενώ η Ουκρανία βαδίζει προς το ευρωπαϊκό μέλλον, αυτό βλέπω εγώ».

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρακολουθεί τις απόπειρες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις και, εάν χρειαστεί, να επιβάλει αυστηρότερες.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, είπε ότι η ΕΕ θέλει να αυξήσει το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για την επίθεση που εξαπέλυσε στην Ουκρανία.

Στην Μπούκα είδαμε το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού, λέει η Φον Ντερ Λάιεν

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα έδειξαν το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει το Κίεβο στον αγώνα για την υπεράσπιση των «συνόρων της Ευρώπης».

Κατά την επίσκεψή της στην πόλη σύμβολο των βαρβαροτήτων στο ουκρανικό έδαφος, όπου ερευνητές άρχισαν τις εκταφές πτωμάτων από έναν ομαδικό τάφο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν εμφανώς συγκλονισμένη από όσα αντίκρισε σε μια πόλη όπου οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

«Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ. Είδαμε το απάνθρωπο πρόσωπο του στρατού του Πούτιν. Είδαμε την απερισκεψία και την ψυχρότητα με την οποία είχαν καταλάβει την πόλη», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους στην Μπούκα.

«Ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί μαζί με τους κατοίκους της Μπούκα και είναι εκείνοι που υπερασπίζονται τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπίζονται την ανθρωπιά, υπερασπίζονται τη δημοκρατία.

Και για τον λόγο αυτόν, είμαστε στο πλευρό τους σε αυτόν τον σημαντικό αγώνα», σημείωσε η ίδια, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται το Reuters.

Σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν από την άφιξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Μπούκα – ακολούθησε η επίσκεψη στο Κίεβο -, περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε μια πυραυλική επίθεση κατά ενός σιδηροδρομικού σταθμού, ο οποίος είχε κατακλυστεί από αμάχους που είχαν φθάσει από την ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία, πάντως, αρνείται τις επιθέσεις κατά αμάχων στην εισβολή των στρατευμάτων της στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε πριν από έξι εβδομάδες.

Όχι μόνο απορρίπτει τις κατηγορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούκα μετά την κατάληψη της πόλης, αλλά κάνει λόγο για «τερατώδη παραχάραξη» και «προβοκάτσια».

Soldiers stand guard as Ursula von der Leyen, European Commission President, visits a mass grave in Bucha, in the outskirts of Kyiv, Ukraine, Friday, April 8, 2022