Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι οι αυτοκινητοπομπές που θα βοηθούσαν στην απομάκρυνση των αμάχων δεν κατάφεραν να φτάσουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη ούτε χθες, ούτε και σήμερα και επέρριψε την ευθύνη στις «καταστροφικές ενέργειες» της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA, ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι αυτοκινητοπομπές ξεκίνησαν πολύ αργά και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.

Η αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού με προορισμό τη Μαριούπολη αναγκάστηκε να κάνει στροφή και να γυρίσει πίσω την Παρασκευή επειδή ήταν αδύνατον να συνεχιστεί η αποστολή της και να αρχίσει την εκκένωση της πόλης, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα προσπαθούσε ξανά σήμερα να φτάσει στην πόλη.

Το πρακτορείο Interfax επικαλείται τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ, τον διευθυντή του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι ο Ερυθρός Σταυρός επέδειξε αδυναμία στην παροχή οποιασδήποτε βοήθειας για την απομάκρυνση πολιτών από την πόλη. Ο Μιζίντσεφ είπε ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι αυτοκινητοπομπές αναχώρησαν πολύ αργά την 1η και στις 2 Απριλίου και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.

Την Παρασκευή, υποστήριξε ο Μιζίντσεφ, οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού έκαναν μη προγραμματισμένες στάσεις και ορισμένα οχήματα αποσπάστηκαν από την κυρίως φάλαγγα και κατόπιν γύρισαν πίσω.

Ο Ερυθρός Σταυρός δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτές τις κατηγορίες.