Ο πόλεμος είναι η φρίκη αποτυπωμένη πάνω στα νεκρά σώματα των στρατιωτών και των αμάχων. Είναι τα εγκλήματα πολέμου που πραγματοποιούνται από όλες τις πλευρές. Όλεθρος χωρίς τέλος. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε να χαρακτηρίζαμε τις πληροφορίες που κάνουν το γύρο του ίντερνετ και θέλουν Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τα κινητά νεκρών Ρώσων στρατιωτών στο μέτωπο της Ουκρανίας για να πάρουν τους γονείς τους και να τους χλευάσουν.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια σειρά από βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο telegram σε κανάλια του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ και δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να τηλεφωνούν στις οικογένειες νεκρών Ρώσων και να τους κοροϊδεύουν.

Η κτηνωδία αποτυπώνεται σε ένα από τα βίντεο, όπου ένας Ουκρανός φέρεται να καλεί τη μητέρα στρατιώτη από τη Ρωσία υποστηρίζοντας πως ο γιος της «κομματιάστηκε» και μετά άφησαν το σώμα του να τον φάνε τα σκυλιά… Η μάνα στο τέλος του βίντεο ξεσπά σε κλάματα. Τα βίντεο δημοσιεύτηκαν στη συνέχεια στο Twitter και αναδημοσιεύτηκαν από πολλούς υποστηρικτές της Ρωσίας, ενώ πολλοί κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου από την Ουκρανία.

Παρέμβαση αξιωματούχων της Ουκρανίας για την γνησιότητα των βίντεο

Αξιωματούχοι της Ουκρανίας έχουν ήδη δώσει εντολή να ερευνηθεί η γνησιότητα των συγκεκριμένων βίντεο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας και υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Μιχαΐλο Φεντόροφ σημείωσε πως η Ουκρανία χρησιμοποιεί το σύστημα αναγνώρισης προσώπου Clearview ΑΙ, για να αναγνωρίσει νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

«Από αβρότητα στις μητέρες τους, διανέμουμε αυτές τις πληροφορίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τουλάχιστον τις οικογένειες ότι έχασαν τους γιους τους και να τους επιτρέψουμε να έρθουν για να πάρουν τις σορούς. Παράλληλα, διαλύουμε το μύθο της “ειδικής επιχείρησης”, τρόπος με τον οποίον αναφέρεται η Ρωσία στην εισβολή», ανέφερε ο Φεντόρφ στο Reuters πως.