Με αναφορά στη σημερινή (22/3) τηλεφωνική συνομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πάπα Φραγκίσκο, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera γράφει ότι η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε τη διαμεσολάβηση του ποντίφικα για τον τερματισμό του πολέμου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρόεδρος Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος υπογράμμισε πόσο σημαντικός, θα ήταν ένας διαμεσολαβητικός ρόλος της Αγίας Έδρας για να τεθεί τέρμα στην τρομερή αυτή ανθρώπινη δοκιμασία.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα, ο πάπας Φραγκίσκος και ο Ουκρανός πρόεδρος συνομίλησαν τρεις φορές. «Ο πάπας τόνισε ότι η Αγία Έδρα προσεύχεται και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει ο πόλεμος», δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βατικανό.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Φραγκίσκος επέλεξε «να αφιερώσει τη Ρωσία και την Ουκρανία στην αγνότατη καρδιά της Παρθένου», με ειδική προσευχή που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Πέραν αυτού, ο Ζελένσκι μίλησε με τον πάπα Φραγκίσκο και για την ανθρωπιστική κρίση και το μπλοκάρισμα των κομβόι βοήθειας από τα ρωσικά στρατεύματα.

Επίσης έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, ανέφερε σήμερα, 27η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και AFP, τα οποία επικαλούνται, με τη σειρά τους, το ουκρανικό πρακτορείο Interfax Ukraine.

Ο εκπρόσωπος του Σέρχι Νικιφόροφ είπε, συγκεκριμένα, ότι ο Ζελένσκι προσκλήθηκε να απευθυνθεί μέσω βιντεοκλήσης στους ηγέτες και ενδέχεται να συμμετάσχει στη συνέχεια και στις συνομιλίες, κατά τις πηγές αυτές.

«Θα είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών να ακούσουν απευθείας τον πρόεδρο Ζελένσκι να μιλά για την καταστροφική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ουκρανικός λαός λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας» σχολίασε σχετικά ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι οι χώρες μέλη που παρέχουν «σημαντική ποσότητα βασικού στρατιωτικού εξοπλισμού» στο Κίεβο θα εξετάσουν «τι άλλο μπορούν να κάνουν για να εντείνουν» τη στήριξή τους.

Είναι ήδη γνωστό, άλλωστε, πως η ρωσική εισβολή θα αποτελέσει το βασικό, αν όχι το μόνο, θέμα συζήτησης στην εν λόγω συνάντηση στο ΝΑΤΟ, στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο Τζο Μπαίντεν.