Τα πτώματα τεσσάρων μελών της αεροπορίας Πεζοναυτών των ΗΠΑ που έχασαν τη ζωή τους όταν συνετρίβη το αεροσκάφος τους καθώς συμμετείχε σε άσκηση του NATO στη Νορβηγία ανακτήθηκαν και μεταφέρθηκαν στην κοντινότερη πόλη, ενημέρωσε χθες Κυριακή το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας.

«Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος ανασύρθηκαν από τον τόπο του δυστυχήματος από ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης Sea King της 330ής αεροπορικής μοίρας της Νορβηγίας. Τα πτώματα θα παραμείνουν στην Μπόντε (σ.σ. βόρεια Νορβηγία) ως τη μεταφορά τους στις ΗΠΑ», αναφέρει ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων.

Τα στοιχεία τους δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Το αεροσκάφος Osprey, του σώματος Πεζοναυτών, με τετραμελές πλήρωμα, χάθηκε από τα ραντάρ το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ επικρατούσαν άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες, σύμφωνα με τις νορβηγικές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης.

«Η δουλειά πήγε καλά, παρότι ήταν απαιτητική. Πάντως ανασύραμε τα πτώματα, αυτή ήταν η πρώτη προτεραιότητα», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αξιωματικός της αστυνομίας Κρίστιαν Βίκραν Κάρλσεν, ο επικεφαλής της έρευνας.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε η νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, ανακτήθηκε επίσης το λεγόμενο μαύρο κουτί του Osprey.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος «προσέκρουσε» σε βουνό.

Το Osprey συμμετείχε σε γυμνάσια στο πλαίσιο της άσκησης Cold Response, στην οποία συμμετέχουν 200 αεροσκάφη και κάπου πενήντα πλοία — και η οποία συνεχίζεται όπως προβλέπεται, με επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών.

Τα γυμνάσια, που θα διαρκέσουν ως την 1η Απριλίου, έχουν σκοπό να δοκιμαστεί η δυνατότητα της Νορβηγίας να υποδεχθεί ενισχύσεις από το εξωτερικό σε περίπτωση που υποστεί επίθεση από τρίτη χώρα, δυνάμει του Άρθρου 5 του καταστατικού χάρτη του NATO, που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη του οφείλουν να υπερασπίζονται το ένα το άλλο σε αυτή την περίπτωση.