Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ιαπωνία το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Μαρτίου, ενώ εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Σύμφωνα με την μέτρηση από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, το χτύπημα του εγκέλαδου έγινε στις 23:36 τοπική ώρα (16:36 ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο 63 χιλιόμετρα από το Σεντάι της Ιαπωνίας.

Αναλυτικά η μέτρηση από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο:

Επίσης, σύμφωνα με το EMSC εκδόθηκε προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν από τις ακτές, καθώς ενδέχεται να δημιουργηθεί τσουνάμι, με την δόνηση να γίνεται αισθητή σε απόσταση 500 χιλιομέτρων.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να εκτιμήσει την έκταση τυχόν ζημιών μετά τον σεισμό. Σύμφωνα με το Reuters, η ίδια περιοχή επλήγη από μεγάλο σεισμό που ακολούθησε ένα τσουνάμι το 2011 που προκάλεσε την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.

Η Tokyo Electric Power Company είπε ότι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση και ότι ελέγχει την κατάσταση των αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφερε το NHK. Όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους των νομών Φουκουσίμα, Μιγιάγκι και Γιαμαγκάτα να αναμένουν μετασεισμούς.