Στη θλιβερή είδηση του θανάτου του ανταποκριτή των New York Times ο οποίος έπεσε νεκρός από ρωσικά πυρά αναφέρθηκε η εφημερίδα σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Μπρεντ Ρενό δεν ήταν δικός τους απεσταλμένος στην Ουκρανία αλλά σε ότι έφερε το διακριτικό το οποίο βρέθηκε πάνω του, αυτό του είχε δοθεί για μια δουλειά, πολλά χρόνια πριν.

Στην ανακοίνωσή του, οι New York Times αναφέρουν: «Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για την απώλεια του Μπρεντ Ρενό. Ο Μπρεντ ήταν ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης που με το έργο του είχε βοηθήσει τα μέγιστα τους New York Times.

Παρότι έχει προσφέρει στους Times στο παρελθόν, δεν ήταν απεσταλμένος από τους Times στην Ουκρανία. Κάποια μέσα ίσως μετέφεραν πως ήταν δικός μας απεσταλμένος καθώς φορούσε διακριτικό των Times, όμως αυτό του είχε δοθεί για μια δουλειά πριν πολλά χρόνια».

«Έπρεπε να μείνει πίσω- Είδα ότι έχει πυροβοληθεί στο λαιμό»

Ο 51χρονος Μπρεντ Ρενό, ήταν ένας Αμερικανός ανεξάρτητος βραβευμένος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και παραγωγός. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι ήταν σε αποστολή για τους New York Times επειδή κρατούσε το σήμα του Τύπου που έγραφε το όνομα της εφημερίδας.

Ένας άλλος Αμερικανός δημοσιογράφος ο οποίος βρισκόταν μαζί του στο αυτοκίνητο και επέζησε της επίθεσης μίλησε σε δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας Internazionale από το νοσοκομείο. Είπε ότι ο Ρενό πυροβολήθηκε στο λαιμό και «έπρεπε να μείνει πίσω».

«Είχαμε περάσει την πρώτη γέφυρα στο Irpin. Πήγαμε να κινηματογραφήσουμε άλλους πρόσφυγες που φεύγουν, μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιος προσφέρθηκε να μας πάει στην άλλη γέφυρα. Περάσαμε ένα σημείο ελέγχου και άρχισαν να μας πυροβολούν. Ο οδηγός γύρισε, ήμασταν δύο. Ο φίλος μου είναι ο Μπρεντ Ρενό. Έχει πυροβοληθεί και έχει μείνει πίσω. Είδα ότι έχει πυροβοληθεί στο λαιμό. Χωρίσαμε», είπε. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είπε ότι λέγεται Χουάν ανέφερε ότι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε μια εμφάνισή του στο CNN το πρωί της Κυριακής: «Αν στην πραγματικότητα, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε, είναι ένα συγκλονιστικό και φρικιαστικό γεγονός. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα της βαρβαρότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν και των δυνάμεών του καθώς στοχεύουν σχολεία, τζαμιά, νοσοκομεία και δημοσιογράφους. Γι’ αυτό εργαζόμαστε τόσο σκληρά για να του επιβάλουμε σοβαρές συνέπειες και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς με κάθε είδους στρατιωτική βοήθεια που μπορούμε να συγκεντρώσουμε για να μπορέσουμε να απωθήσουμε την επίθεση αυτών των ρωσικών δυνάμεων».

Οι Ουκρανοί γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να τον βοηθήσουν

Η δημοσιογράφος του PBS, Τζέιν Φέργκιουσον, που βρίσκεται στην Ουκρανία, έγραψε στο Twitter: «Μόλις άφησα το σημείο στην άκρη του δρόμου κοντά στο Irpin, όπου το σώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Μπρεντ Ρενό βρισκόταν κάτω από μια κουβέρτα. Οι Ουκρανοί γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να τον βοηθήσουν».

Ποιος ήταν ο Μπρεντ Ρενό

Βραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός σε ανθρωπιστικά ντοκιμαντέρ, ο Μπρεν Τερνό ήταν γεννημένος το 1970 στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας. Είχε διακριθεί με τα βραβεία «Peabody» και «DuPont» ενώ μαζί με τον αδερφό του Κρεγκ είχαν δημιουργήσει ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά φιλμ για μεγάλες πλατφόρμες και τηλεοπτικά δίκτυα όπως: HBO, NBC, Discovery, PBS, the NYTimes και ViceNews. Τα δυο αδέρφια, τα τελευταία χρόνια είχαν αφιερωθεί στα ανθρωπιστικά ρεπορτάζ και κάλυπταν σημαντικά γεγονότα και τις εξελίξεις μετά από κάθε πόλεμο όπως είχαν κάνει για παράδειγμα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Μαζί με τον αδερφό του ήταν οι ιδρυτές του φεστιβάλ του Αρκάνσας, καθώς και του ινστιτούτου «Arkansas Motion Picture».