Για 18η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την πίεση στο Κίεβο να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Μάλιστα, στις 3:30 τα ξημερώματα της Κυριακής ήχησαν σειρήνες για ακόμη μία αεροπορική επιδρομή.

«Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας» αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» της Μαριούπολης, η οποία έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, με εικόνες ολικής καταστροφής να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών, ενώ ένα βίντεο που κυκλοφορεί δείχνει τανκ να χτυπά πολυκατοικίες της περιοχής με σφοδρότητα.

Τουλάχιστον 35 νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ

Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός από το ρωσικό πλήγμα σε στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, καθώς νεότερες πληροφορίες του Guardian κάνουν λόγο για τουλάχιστον 35 νεκρούς και 134 τραυματίες, οι οποίες προέρχονται από τον τοπικό κυβερνήτη, που νωρίτερα ισχυριζόταν ότι η Ρωσία εκτόξευσε 30 ρουκέτες.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι και ξένο στρατιωτικό προσωπικό είχε έδρα στο στρατιωτικό κέντρο και όχι μόνο οι στρατιώτες από την Ουκρανία, καθώς χρησιμοποιείται από τις χώρες του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών ασκήσεων.

Σημειώνεται ότι η επίθεση έρχεται μετά τις ρωσικές προειδοποιήσεις ότι θα στοχοποιηθούν οι γραμμές ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ.

Σε απόσταση μόλις 15 μιλίων από τα πολωνικά σύνορα – και επομένως από το έδαφος του ΝΑΤΟ – φαίνεται να είναι η πιο δυτική επίθεση από τις δυνάμεις της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής.

Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο έφτασαν συνολικά 26 ασθενοφόρα.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε την πολύνεκρη επίθεση – «Εξουδετερώσαμε 180 ξένους μισθοφόρους, θα συνεχίσουμε»

ΗΡωσία επιβεβαίωσε την πολύνεκρη επίθεση η οποία εξαπολύθηκε το πρωί της Κυριακής κοντά στο Λβιβ της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στην ουκρανική βάση στο Γιαβορίβ, κοντά στο Λβιβ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ‘Ιγκορ Κονατσένκοφ, τα πυρά κατέστρεψαν ένα κέντρο εκπαίδευσης για ξένους μαχητές, καθώς και έναν χώρο αποθήκευσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκαν στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι από την επίθεση εξουδετερώθηκαν έως και 180 «ξένοι μισθοφόροι» και «μεγάλες ποσότητες» οπλισμού. Η Μόσχα, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο τόνισε ότι θα συνεχίσει αυτές τις επιθέσεις κατά ξένων μισθοφόρων.

«Η εξουδετέρωση ξένων μισθοφόρων που φτάνουν στην Ουκρανία θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Αυτά τα πλήγματα είναι το έργο «όπλων μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας» πρόσθεσε ο ‘Ιγκορ Κονατσένκοφ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα αφότου ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι η Μόσχα θεωρούσε νόμιμους στόχους τις νηοπομπές δυτικών αποστολών όπλων στην Ουκρανία.

Σκοτώθηκε σκηνοθέτης και πρώην δημοσιογράφος των New York Times

Στη θλιβερή είδηση του θανάτου του ανταποκριτή των New York Times ο οποίος έπεσε νεκρός από ρωσικά πυρά αναφέρθηκε η εφημερίδα σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Μπρεντ Ρενό δεν ήταν δικός τους απεσταλμένος στην Ουκρανία αλλά σε ότι έφερε το διακριτικό το οποίο βρέθηκε πάνω του, αυτό του είχε δοθεί για μια δουλειά, πολλά χρόνια πριν.

Στην ανακοίνωσή του, οι New York Times αναφέρουν: «Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για την απώλεια του Μπρεντ Ρενό. Ο Μπρεντ ήταν ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης που με το έργο του είχε βοηθήσει τα μέγιστα τους New York Times.

Παρότι έχει προσφέρει στους Times στο παρελθόν, δεν ήταν απεσταλμένος από τους Times στην Ουκρανία. Κάποια μέσα ίσως μετέφεραν πως ήταν δικός μας απεσταλμένος καθώς φορούσε διακριτικό των Times, όμως αυτό του είχε δοθεί για μια δουλειά πριν πολλά χρόνια».

Ο 51χρονος Μπρεντ Ρενό, ήταν ένας Αμερικανός ανεξάρτητος βραβευμένος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και παραγωγός. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι ήταν σε αποστολή για τους New York Times επειδή κρατούσε το σήμα του Τύπου που έγραφε το όνομα της εφημερίδας.

Ένας άλλος Αμερικανός δημοσιογράφος ο οποίος βρισκόταν μαζί του στο αυτοκίνητο και επέζησε της επίθεσης μίλησε σε δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας Internazionale από το νοσοκομείο. Είπε ότι ο Ρενό πυροβολήθηκε στο λαιμό και «έπρεπε να μείνει πίσω».

«Είχαμε περάσει την πρώτη γέφυρα στο Irpin. Πήγαμε να κινηματογραφήσουμε άλλους πρόσφυγες που φεύγουν, μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιος προσφέρθηκε να μας πάει στην άλλη γέφυρα. Περάσαμε ένα σημείο ελέγχου και άρχισαν να μας πυροβολούν. Ο οδηγός γύρισε, ήμασταν δύο. Ο φίλος μου είναι ο Μπρεντ Ρενό. Έχει πυροβοληθεί και έχει μείνει πίσω. Είδα ότι έχει πυροβοληθεί στο λαιμό. Χωρίσαμε», είπε. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είπε ότι λέγεται Χουάν ανέφερε ότι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε μια εμφάνισή του στο CNN το πρωί της Κυριακής: «Αν στην πραγματικότητα, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε, είναι ένα συγκλονιστικό και φρικιαστικό γεγονός. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα της βαρβαρότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν και των δυνάμεών του καθώς στοχεύουν σχολεία, τζαμιά, νοσοκομεία και δημοσιογράφους. Γι’ αυτό εργαζόμαστε τόσο σκληρά για να του επιβάλουμε σοβαρές συνέπειες και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς με κάθε είδους στρατιωτική βοήθεια που μπορούμε να συγκεντρώσουμε για να μπορέσουμε να απωθήσουμε την επίθεση αυτών των ρωσικών δυνάμεων».

Σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ένα βίντεο σήμερα.

«Σήμερα βασική αποστολή είναι η Μαριούπολη», είπε, προσθέτοντας πως ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την υπό πολιορκία πόλη, όπου περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Καταγγελία για χρήση βομβών φωσφόρου

Στην καταγγελία ότι τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε την κοινότητά του με βόμβες φωσφόρου προχώρησε ένας Ουκρανός αξιωματικός της αστυνομίας της περιφέρειας του Λουχάνσκ (ανατολικά). Σύμφωνα με τον Αλέξι Μπιλοτσίτσκι, αρχηγό της αστυνομίας της Ποπάσνα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά του Λουχάνσκ, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βόμβες φωσφόρου εναντίον της περιοχής του.

«Είναι αυτό που οι ναζιστές ονόμαζαν “φλεγόμενο κρεμμύδι” κι είναι αυτό που οι “Ρωσίστες” (σ.σ συνδυασμός των λέξεων Ρώσοι και φασίστες) εξαπολύουν εναντίον των πόλεών μας. Απερίγραπτο πόνο και φωτιές», έγραψε στο Facebook.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια ώρα, επίσης στο Ντονμπάς, στο Κραματόρσκ, ένα τρένο που μετέφερε αμάχους με κατεύθυνση το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο. Στον βομβαρδισμό έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε άλλος ένας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο Ντονμπάς, δύο ορθόδοξες εκκλησίες, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, επλήγησαν επίσης κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές: η εκκλησία του Σβιατογκιούρσκ και ένας ναός στο Σεβεροντονέτσκ.

Οι τοπικές αρχές δεν έχουν εκδώσει κάποιον απολογισμό.

Πληροφορίες για εννέα νεκρούς σε βομβαρδισμούς στο Νικολάεβ

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της πόλης-λιμάνι Νικολάεβ, κοντά στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από τον κυβερνήτη της περιφέρειας, με μήνυμά του στο Telegram.

«Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς…», έγραψε ο Βιτάλι Κιμ, χωρίς να δώσει προς το παρόν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η πόλη Νικολάεβ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανατολικά της Οδησσού, πλήττεται από σφοδρούς βομβαρδισμούς εδώ και ημέρες. Χθες, επλήγησαν από τις επιδρομές κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Η πόλη έχει ερημωθεί και σχεδόν όλα τα καταστήματά της έχουν κλείσει.

Χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη τους τις τελευταίες ημέρες προς την Οδησσό.

Πληροφορίες για βομβαρδισμό της Λαύρας του Σβιατογίρσκ

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογκίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram, η οποία συνοδεύεται από σχετικές εικόνες.

«Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογκίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ», αναφέρει η συγκεκριμένη ανάρτηση.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 11:05 το βράδυ του Σαββάτου. «Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια», δήλωσε ο Ριμπάλκιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων.

Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι του 13ου αιώνα που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.

Ζελένσκι: Μάχη μέχρι θανάτου αν η Ρωσία προσπαθήσει να καταλάβει το Κίεβο

Ξεκάθαρος ότι ο ουκρανικός λαός δεν πρόκειται να παραδοθεί έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέo βιντεοσκοπημένο μήνυμα μέσω των social media, τονίζοντας ότι θα δώσει «μάχη μέχρι θανάτου» σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει μπει στη 18η ημέρα του.

«Αν αποφασίσουν να ισοπεδώσουν βομβαρδίζοντας και απλώς να σβήσουν την ιστορία αυτής της περιοχής … και να καταστρέψουν όλους εμάς, τότε θα μπουν στο Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας έρθουν, όμως θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζήσουν σ’ αυτή τη γη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι ανέφερε τα εξής: «Οι Ρώσοι εισβολείς δεν μπορούν να μας κατακτήσουν. Δεν έχουν τέτοια δύναμη. Δεν έχουν τέτοιο πνεύμα. Κρατούν μόνο τη βία. Μόνο στον τρόμο. Μόνο στα όπλα, που έχουν πολλά. Όμως οι εισβολείς δεν μπορούν να ζήσουν κανονικά. Να νιώσουν ευτυχισμένοι άνθρωποι και να ονειρεύονται. Είναι οργανικά ανίκανοι να κάνουν τη ζωή φυσιολογική».

«Εξακολουθούμε να πρέπει να κρατήσουμε. Εξακολουθούμε να πρέπει να πολεμήσουμε», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι, λέγοντας ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 1.300 ουκρανοί στρατιώτες, κάλεσε τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

The Russian invaders cannot conquer us. They do not have such strength. They do not have such spirit. They are holding only on violence. Only on terror. Only on weapons, which they have a lot. But the invaders have no natural basis for normal life. So that people can feel happy and dream. They are organically incapable of making life normal! Wherever Russia has come to a foreign land, dreams are impossible.

Posted by Володимир Зеленський on Saturday, March 12, 2022

Το Κίεβο δηλώνει ότι η Ρωσία θέλει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία την ενημέρωσε το Σάββατο πως η Ρωσία σκοπεύει να αναλάβει τον πλήρη και μόνιμο έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, αλλά ότι η Ρωσία αργότερα το αρνήθηκε.

“Ο πρόεδρος της ουκρανικής διαχειρίστριας εταιρίας Energoatom του πυρηνικού σταθμού, Πέτρο Κοτίν, ανέφερε σε επιστολή προς τον γενικό διευθυντή ότι σχεδόν 400 Ρώσοι στρατιώτες “είναι μονίμως παρόντες” (στη Ζαπορίζια)”, πρόσθεσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

«Θα χτυπήσουμε» τις αποστολές όπλων της Δύσης, λέει η Μόσχα

Την ώρα που εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις διαφαίνεται ότι ανασυντάσσονται για να εξαπολύσουν πιθανώς μεγάλη επίθεση στο Κίεβο, η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση, διά στόματος του υφυπουργού της των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ότι θεωρεί ως «νόμιμο στόχο» για τον στρατό της τις αποστολές όπλων προς την εμπόλεμη χώρα.

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα, Σάββατο, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση ότι το Κρεμλίνο έχει καταστήσει σαφή τη θέση του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία «προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η παράδοση όπλων από σειρά χωρών που ενορχηστρώνουν δεν αποτελεί μόνο επικίνδυνη κίνηση, αποτελεί κίνηση που καθιστά τα κονβόι [με τα όπλα] νόμιμους στόχους».

«Απρόθυμος ο Πούτιν για την κατάπαυση του πυρός» δηλώνουν Μακρόν και Σολτς

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, οι κατηγορίες του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», αντέδρασε το Ελιζέ, έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη σήμερα μεταξύ του Ρώσου προέδρου με τους Μακρόν και Σολτς.

Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης  

Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης, πόλης λιμάνι που τελεί υπό πολιορκία στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

«Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές (…). Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.

Αύριο ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Αύριο, Δευτέρα 14/03 θα πραγματοποιηθούν οι νέες συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρέστοβιτς είπε ότι οι δύο πλευρές πραγματοποιούν συνομιλίες σήμερα Κυριακή, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη.

«Οι συνομιλίες με τη Ρωσία συνεχίζονται αυτή τη στιγμή» δήλωσε σε συνέντευξη στην εθνική τηλεόραση. Ο Αρεστόβιτς δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει αρκετά στρατεύματα στη Μαριούπολη για να αποτρέψει την κατάληψή της περικυκλώνοντας τις ρωσικές δυνάμεις.