Τουλάχιστον 1.170 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη από ρωσικές δυνάμεις ουκρανική πόλη Μαριούπολη, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και μέχρι σήμερα, Τετάρτη (9/3), ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

«Τουλάχιστον 1.170 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο σήμερα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος της πόλης Σέρχι Ορλόφ. «Οι άνθρωποι είναι χωρίς νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, οι κάτοικοι λιώνουν το χιόνι για να πιουν νερό».

Επιπλέον,ο περιφερειακός αξιωματούχος Πάβλο Κιριλένκο ανακοίνωσε πως σε 17 ανέρχονται οι τραυματίες από τον ρωσικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη, νωρίτερα σήμερα.

«Υπάρχουν 17 επιβεβαιωμένοι τραυματίες μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου», είπε στην ουκρανική τηλεόραση ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχαν παιδιά» μεταξύ των τραυματιών και «κανένας θάνατος», σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό.

Στο γεγονός αυτό – το οποίο προκάλεσε διεθνή κατακραυγή – αναφέρθηκε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία για τα παιδιά που βρέθηκαν «κάτω από τα συντρίμμια».

Η αρχική αναφορά των δημοτικών αρχών για το συμβάν είχε ως εξής, μεταδίδουν τα διεθνή ρακτορεία Reuters και AFP: «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία».

67 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, λέει το Κίεβο

Σε έναν άλλον απολογισμό που μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τα διεθνή δίκτυα, ο Ουκρανός ανώτατος αξιωματούχος Ολεκσέι Ντανίλοφ δήλωσε σήμερα πως 67 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, και με αυτή την αφορμή, κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου να επιβάλλον για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Το αίτημα να ασκηθεί πίεση στην Ρωσία για την ασφάλεια των αμάχων, να αυξηθούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας και να επιβληθεί «απαγορευτικό» στις πτήσεις πάνω από την Ουκρανία απηύθυναν άλλωστε ο Ζελένσκι, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ και άλλο εκπρόσωποι της Ουκρανικής κυβέρνησης, κατά τις επαφές τους με συμμαχικές χώρες.