Με έκτακτο διάγγελμα ανακοίνωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, τα ξημερώματα της Πέμπτης, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ή όπως ο ίδιος την ονομάτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς». Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών.

«Πήρα την απόφαση να πραγματοποιηθεί μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο Πούτιν και συνέχισε: «Η ανάλυσή μας έδειξε και καταλήξαμε πως η σύγκρουση με αυτές τις (ουκρανικές) δυνάμεις είναι αναπόφευκτη».

Ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε στη συνέχεια μήνυμα σε όσους «νιώσουν την ανάγκη να παρέμβουν». «Η Ρωσία θα απαντήσει άμεσα και θα νιώσετε επιπτώσεις όπως δεν έχετε νιώσει ξανά προηγουμένως στην ιστορία σας» προειδοποίησε.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι στόχος της επιχείρησης είναι η προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας και υποστήριξε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία. Είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να ανέχεται τις απειλές από την Ουκρανία. Διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η κατοχή του ουκρανικού εδάφους. Αξίωσε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία θα έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Μερικά λεπτά αφότου έκανε την ανακοίνωση ο Ρώσος πρόεδρος στην ευρύτερη περιοχή του Χάρκοβο, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις.