Newsroom

Η Ελλάδα πιστεύει στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και στην εθνική κυριαρχία και στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του της Σενεγάλης Αϊσάτα Ταλ Σαλ, στο Ντακάρ.

Σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές ότι για την Ελλάδα το Διεθνές Δίκαιο είναι ιερό στην ελληνική εξωτερική πολιτική και έστειλε το μήνυμα πως «είμαστε χαρούμενοι να συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες πάνω σε αυτό το επίπεδο». «Πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η UNCLOS έχει υπογραφεί από τη Σενεγάλη, και η Σενεγάλη είναι επίσης μέλος της ομάδας φίλων της UNCLOS, επομένως συνεργαζόμαστε σε αυτό» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σενεγάλη στον ναυτικό τομέα, στο εμπόριο, στον τουρισμό και στην εκπαίδευση, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Είχαμε μια γόνιμη συνομιλία για την ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας-Σενεγάλης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στη ναυτική συνεργασία, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην αντιμετώπιση πανδημίας, στον τουρισμό και στο μεταναστευτικό. Συζητήσαμε επίσης για την εταιρική σχέση ΕΕ – Αφρικής, την κοινή προσήλωση Ελλάδας-Σενεγάλης στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και για την κατάσταση ασφαλείας στο Σαχέλ και θέματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Νίκος Δένδιας.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της Σενεγάλης για την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπαίνει στην κεντρική σκηνή όχι μόνο στην Αφρική, αλλά και στον κόσμο. Και αυτός είναι ο λόγος, προσέθεσε, «για τον οποίο λάβαμε την απόφαση να ανοίξουμε την πρεσβεία μας στο Ντακάρ, στη Σενεγάλη». Επίσης, ανέφερε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί διεθνείς οργανισμοί έχουν την έδρα τους στη Σενεγάλη, καθώς και ότι ασκεί την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, «κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

Αφού σημείωσε ότι «δεν γνωρίζουμε την Αφρική καλύτερα από τον πληθυσμό της Αφρικής», ανέφερε πως επισκέπτεται τη Σενεγάλη για να ακούσει και να καταλάβει. Αναφερόμενος στη συνάντηση με την ομόλογό του της Σενεγάλης, την ευχαρίστησε για τη συζήτηση για «πολλά σημαντικά πράγματα».

Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι παρέδωσε στον Πρόεδρο της Σενεγάλης πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως μετά τη συνάντησή τους, οι Νίκος Δένδιας και Αϊσάτα Ταλ Σαλ υπέγραψαν Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Εκτός από την ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σενεγάλη, συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΟΗΕ για το Σαχέλ και εξειδικευμένων think tanks σε θέματα Αφρικής παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στο Ντακάρ, ειδικού απεσταλμένου Ευθύμιου Κωστόπουλου.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν η κατάσταση σε Σαχέλ, οι προκλήσεις για την περιοχή και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες αξιωματικούς που υπηρετούν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή EUTM Mali και ενημερώθηκε για το έργο της Aποστολής στο Μάλι.

Εγκαινιάστηκε η ελληνική πρεσβεία στο Ντακάρ

Τη διαπίστωση ότι «μπορούμε να εδραιώσουμε τη σχέση Ελλάδας – Σενεγάλης ξεκινώντας σήμερα ένα νέο μεγάλο βήμα που θα μας πάει πολύ μακριά», εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της τελετής ανοίγματος της ελληνικής πρεσβείας στο Ντακάρ.

Σε χαιρετισμό του, ανέδειξε τη σημασία της Σενεγάλης στην Αφρική. «Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η Σενεγάλη στην Αφρική, όχι μόνο στη γαλλόφωνη Αφρική, αλλά στην Αφρική γενικότερα. Και το γεγονός ότι η Σενεγάλη ασκεί την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης είναι μια μεγάλη απόδειξη αυτού του συμπεράσματος» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, αναφέρθηκε στους δεσμούς της Ελλάδας και της Σενεγάλης, κάνοντας ειδική αναφορά στον Πρόεδρο Λεοπόλντ Σεντάρ Σανγκόρ. «Δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος Πρόεδρος της Σενεγάλης. Ήταν μεγάλος φιλέλληνας, φίλος των Ελλήνων» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην παρουσία των πρεσβευτών από την ΕΕ στην τελετή, δηλώνοντας χαρούμενος και συγκινημένος και τόνισε ότι η ΕΕ είναι ένα από τα πιο περήφανα επιτεύγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, διατύπωσε τη βούληση η Ελλάδα να διαδραματίσει τον δικό της «μικρό ρόλο στην εδραίωση της σχέσης μεταξύ της Σενεγάλης και της ΕΕ».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.