Ένα 24ωρο μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ η Ρωσία χαρακτηρίζει ως «ειρηνευτική δύναμη» την παρουσία του ρωσικού στρατού στις αποσχισθείσες περιοχές, αλλά στην πραγματικότητα η Ουκρανία και μαζί της και όλος ο κόσμος αναμένουν, κρατώντας την ανάσα τους, να δουν ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου και πόσο μακριά θα φτάσει. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διχασμένη για το πακέτο κυρώσεων που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Να σημειωθεί πως εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων με σημερινή ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ επισημαίνει πως όσοι επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία, προτρέπονται να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές αρχές στην Ουκρανία- σε Κίεβο, Μαριούπολη και Οδησσό.

Το Newsbeast συνομίλησε με τον επιχειρηματία και μεγαλοκατασκευαστή στην Ουκρανία Παντελή Μπούμπουρα, Έλληνα επιχειρηματίας και με τον τίτλο του επίτιμου πρόξενου της Ελλάδας στη Γιάλτα. Ο κος Μπούμπουρας ζει τον μισό καιρό στην Οδησσό – στα νότια της Ουκρανίας- και τον άλλο μισό στο Κίεβο και στην Ελλάδα. Στην Οδησσό εδράζεται η μεσιτική και κατασκευαστική του επιχείρηση. Ο ίδιος ζει στην Ουκρανία εδώ και 25 χρόνια ενώ η καταγωγή του είναι από την Λήμνο.

Δρόμος στο Ντονέτσκ

Η Οδησσός είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο. Σε αυτή την πόλη υπάρχει μία αρκετά οργανωμένη ελληνική παροικία με βαθιές ρίζες και έντονη ελληνική κουλτούρα ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα- να θυμίσουμε ότι εδώ συστάθηκε και η Φιλική Εταιρεία-.

«Τα πράγματα δεν είναι άσχημα για όλη την Ουκρανία αλλά για όλη την Ευρώπη είναι πια δύσκολα» ξεκινά να μας λέει ο κος Μπούμπουρας και συνεχίζει: «Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει μυαλά και όσο παραμένει ο Πούτιν στην εξουσία κινδυνεύουμε όλοι, όχι μόνο η Ουκρανία αλλά και άλλα κράτη.

Ο επεκτατικός του σκοπός δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, αν δεν τον σταματήσουν. Θα έπρεπε κατ’ αρχάς να τον σταματήσει ο ίδιος ο ρωσικός λαός, δεν τον συμφέρουν αυτά που κάνει. Είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν, δεν υπάρχει πια συμφωνία του Μινσκ. Αυτό πρέπει να το καταλάβει όλη η υφήλιος. Οι Γερμανοί όμως δεν βοηθούν, δημιουργούν προβλήματα στην Ευρώπη. Αν η Ευρώπη και η Αμερική δεν κάνουν αυτή τη φορά κάτι δραστικό θα αντιμετωπίσουν και άλλοι προβλήματα στο μέλλον μπορεί και η Βουλγαρία και η Ελλάδα. Όλα είναι θέμα συμφερόντων».

Παντελής Μπούμπουρας
Παντελής Μπούμπουρας

«Οι Ουκρανοί είναι μαθημένοι σε αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα»

Σύμφωνα με τον κο Μπούμπουρα, οι Ουκρανοί παραμένουν ακόμα σε μεγάλο βαθμό ψύχραιμοι. Όπως σημειώνει: «Οι Ουκρανοί είναι μαθημένοι στο ψυχροπολεμικό κλίμα. Ο, τι είναι να γίνει, θα γίνει. Πόλεμος; Πόλεμος. Καταστροφή; Καταστροφή. Οι Ουκρανοί από το 2014 και μετά έχουν συνηθίσει να ζουν με τις απειλές της Ρωσίας. H δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη δύναμη. Αλλά τον φόβο δεν τον εξαλείφει. Τώρα ο φόβος έγινε πραγματικότητα. Ήρθε η ώρα. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Το θέμα είναι να μην χυθεί αίμα ούτε από την μια πλευρά, ούτε από την άλλη και το λέω και για τους Τσετσένους και για όλους αυτό. Άνθρωποι είναι όλοι. Αυτό που πιστεύω πάντως ότι θέλει η Ρωσία για την Ουκρανία είναι ένας αργός οικονομικός θάνατος. Παλιά ήμουν και εγώ φιλορώσος όπως είναι και οι Έλληνες στην πατρίδα σε μεγάλο βαθμό αλλά ας έρθουν να ζουν με τη μόνιμη απειλή και βλέπουμε».

Εξηγώντας αυτόν τον αργό οικονομικό θάνατο που περιέγραψε ο κος Μπούμπουρας λέει το εξής: «Αυτή τη στιγμή οι δουλειές μου έχουν πέσει τουλάχιστον 70% κάτω. Ποιος αγοράζει τώρα διαμερίσματα; Πρόσφατα ευτυχώς πούλησα κάποια με τις παλιές τιμές. Τώρα οι τιμές στην Ουκρανία έχουν ανέβει 30% μέσα σε λίγους μήνες. Ο κόσμος σταμάτησε να ξοδεύει, αφού δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο. Το άγνωστο μας προβληματίζει. Παράλληλα, η Ουκρανία καταρρέει οικονομικά. Αυτός είναι και ο σκοπός της Ρωσίας».

«Δεν θα φύγουμε από εδώ»

Παρά το εξαιρετικά δύσκολο τοπίο που έχει διαμορφωθεί ο κος Μπούμπουρας λέει πως ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες στην Οδησσό δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την πόλη. Όπως λέει ο ίδιος: «Είμαστε μεσοπέλαγα και προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Αυτά που έστησα 25 χρόνια εδώ δεν μπορώ να τα αφήσω. Έχω εδώ και παιδιά και εγγόνια. Και όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι Έλληνες που έχουν επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Δεν θα φύγουμε από εδώ. Η γυναίκα μου κατέβηκε στην Λήμνο αλλά θα γυρίσω να την φέρω πάλι εδώ. Πού να πάμε; Αν γίνει κάτι με τους Τούρκους στην πατρίδα μου την Λήμνο για παράδειγμα, οι Λημνιοί θα φύγουν; Η Ουκρανία είναι πια δεύτερη πατρίδα μου. Δεν είναι μόνο τα λεφτά.

Ουκρανία: Παραμένει εκρηκτικό το κλίμα - Νέα πλήγματα με ολμοβόλα καταγγέλλουν φιλορώσοι αντάρτες

O κόσμος πάντως δεν είναι πανικοβλημένος ούτε έχει ξεχυθεί στα super market να αγοράσει προμήθειες ούτε κάνει κινήσεις υστερίας. Μόνο στην Ελλάδα τα κάνουμε αυτά. Ο, τι και να γίνει ευτυχώς η Ουκρανία έχει μεγάλη επάρκεια σε τρόφιμα. Να τρώμε θα έχουμε».