Η περιοχή του Ροστόφ διαθέτει επαρκή εμπειρία για να δεχθεί πρόσφυγες από τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ – στα ανατολικά της Ουκρανίας – και θα τους εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα, δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Δούμας (σ.σ. πρόκειται για την κάτω Βουλή της Ρωσίας) για υποθέσεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, Βίκτορ Βοντολάτσκι, μιλώντας στο πρακτορείο TASS.

Ο ίδιος είπε ότι η περιοχή του Ροστόφ είχε ήδη αντιμετωπίσει παρόμοιο ζήτημα το 2014 όταν είχε δεχθεί έναν μεγάλο αριθμός προσφύγων από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονμπάς (σ.σ. όπως αποκαλείται η περιοχή που περιλαμβάνει τις δύο «δημοκρατίες»).

Ντονμπάς

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει την δεδομένη στιγμή στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ».

Με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονιέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, ο οποίος ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Μετά τον Πουσίλιν, ο ηγέτης της αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πσέτσνικ, κάλεσε τους κατοίκους της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κατευθυνθούν προς την Ρωσία.

Στο ερώτημα αν οι ενέργειες αυτές έχουν συμφωνηθεί με την Μόσχα ο Πεσκόφ επανέλαβε: «Δεν γνωρίζω, δεν έχω τέτοιες πληροφορίες». Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει μεταξύ ποιων έγιναν επαφές γι’ αυτό το θέμα.