Ανώτερος ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει πυρ εναντίον ξένων πλοίων και υποβρυχίων, εφόσον εισέλθουν παρανόμως στα χωρικά της ύδατα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Ωστόσο οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα ληφθεί μόνο στο «ανώτατο επίπεδο», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Το Σάββατο οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι διεξήγαγαν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα, αφού η Μόσχα ανακοίνωσε πως σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού καταδίωξε αμερικανικό υποβρύχιο σε ρωσικά χωρικά ύδατα στον Ειρηνικό.

Τι λέει το Κρεμλίνο για τα σχόλια του ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θεωρεί ότι σχόλια του απεσταλμένου του Κιέβου στο Λονδίνο σηματοδοτούν επίσημη αλλαγή στη θέση της Ουκρανίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά δήλωσε πως θα βοηθούσε σημαντικά στον καθησυχασμό των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλειά της, αν το Κίεβο απαρνιόταν την πρόθεσή του να γίνει μέλος της συμμαχίας.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία αποσαφήνισε σήμερα προηγούμενα σχόλιά του για το ενδεχόμενο η χώρα του να παραιτηθεί από την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως η πρώην σοβιετική δημοκρατία δεν θα επανεξετάσει την απόπειρά της να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία, όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε επίσης πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα με τους υπουργούς του των Εξωτερικών και της Άμυνας.

Λευκορωσία-Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία με στόχο τη μείωση της έντασης

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Άμυνας της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με στόχο να αποκαταστήσουν μια ατμόσφαιρα διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες και να διασφαλίσουν την ασφάλεια στην περιοχή, ανακοινώθηκε από το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Λευκορωσία διεξάγει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Ρωσία -η οποία έχει απορρίψει ως «υστερία» τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ότι μπορεί να ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία- ενώ η Ουκρανία διεξάγει τα δικά της στρατιωτικά γυμνάσια.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε πως οι υπουργοί συζήτησαν τα συνεχιζόμενα γυμνάσια, εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι καμιά πλευρά δεν δημιουργεί απειλή για την ασφάλεια της άλλης με τις δραστηριότητές της.

Η Ουκρανία επιβεβαίωσε πως η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε και τη χαρακτήρισε θετική ένδειξη και ένα πρώτο βήμα προς μια συνεργασία.