Φωτογραφίες που αποτυπώνουν γλαφυρά τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες από τη μία άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη. Οι πλέον αντιπροσωπευτικές εικόνες της εβδομάδας οφείλουν να έχουν κάποια βασικά συστατικά: Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, και πόνο. Όλα αυτά δηλαδή που μας κάνουν ανθρώπους.

Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Στις εικόνες που ακολουθούν συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Δείτε πώς κατέγραψαν οι φωτογράφοι του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο την τελευταία εβδομάδα.

Πεκίνο, Κίνα: Από την κορυφή στα τάρταρα

Η 15χρονη ρωσίδα αθλήτρια Καμία Βαλίεβα

Η 15χρονη Ρωσίδα αθλήτρια Καμίλα Βαλίεβα μάγεψε τους πάντες στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τα ξημερώματα της Δευτέρας (7/2) καθώς έγινε η πρώτη αθλήτρια στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, που πέτυχε δύο πετυχημένες τετραπλές περιστροφές. Πολύ γρήγορα όμως η χαρά της επιτυχίας μετατράπηκε σε τραγωδία καθώς όπως επιβεβαίωσε και η διεθνής υπηρεσία ελέγχου (International Testing Agency ΙΤΑ) η 15χρονη βρέθηκε θετική στην ουσία ΤΜΖ που είναι απαγορευμένη σε αθλητές, καθώς βοηθάει να ξεπεράσουν το άγχος και την πίεση των αγώνων.

Η Βαλίεβα περιμένει να εκδικαστεί η υπόθεσή της στο CAS για να μάθει αν θα μπορέσει να αγωνιστεί και στο ατομικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, αλλά η υπόθεσή της έχει ήδη δημιουργήσει σάλο στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Σικελία, Ιταλία: Η Αίτνα ξύπνησε ξανά

Το ηφαίστειο της Αίτνας ξύπνησε

Καυτή λάβα και πυκνούς καπνούς «ξερνάει» από το βράδυ της Πέμπτης 10/2 το ενεργότερο και υψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης. Ο λόγος για την Αίτνα, η οποία βρίσκεται στη Σικελία της γειτονικής Ιταλίας. Η έκρηξη αφορά τον νοτιοανατολικό κρατήρα του βουνού, σε υψόμετρο 2.900 μέτρων. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, η στάχτη και ο καπνός υψώνονται σε μήκος 8 χιλιομέτρων, δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες.

Ντονέτσκ, Ουκρανία: Στη λεπτή γραμμή μεταξύ ειρήνης και πολέμου

Πολεμικές προετοιμασίες στα σύνορα της Ουκρανίας

Ουκρανοί στρατιώτες περπατούν σε τεθωρακισμένο όχημα μάχης κατά τη διάρκεια άσκησης σε ελεγχόμενη περιοχή της Επιχείρησης Κοινών Δυνάμεων στην περιοχή του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Μια ειρηνευτική συμφωνία για την αυτονομιστική σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία που δεν έληξε ποτέ είναι και πάλι στο προσκήνιο εν μέσω ρωσικής στρατιωτικής συσσώρευσης κοντά στα σύνορα της χώρας και της αυξανόμενης έντασης σχετικά με το εάν η Μόσχα θα εισβάλει.

Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία: Στην κορυφή η Αντέλ μια ανάσα από τον Ρόμπιν Ουίλιαμς

Η Αντέλ τραγουδά στα Brit Awards

Η Αντέλ πήρε τρία από τα τέσσερα κορυφαία βραβεία στα Brit Awards σαρώνοντας στη σπουδαία διοργάνωση. Σε μια φαντασμαγορική τελετή στην «O2 Arena» του Λονδίνου, η σούπερ σταρ κέρδισε στις κατηγορίες καλύτερου καλλιτέχνη, καλύτερου άλμπουμ και καλύτερου τραγουδιού για το «Easy On Me». Μάλιστα η κατηγορία καλύτερου καλλιτέχνη δεν διαχωρίστηκε σε φύλα για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού.

Γιαούντε, Καμερούν: Στην κορυφή της Αφρικής η Σενεγάλη του Μανέ

Η Εθνική Σενεγάλης πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κόπα Άφρικα

Ντελίριο χαράς για την εθνική ομάδα της Σενεγάλης η οποία κατέκτησε το πρώτο Κόπα Άφρικα της ιστορίας της καθώς επικράτησε της Αιγύπτου με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι, έπειτα από το 0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση. Ο Μανέ ήταν αυτός που έβαλε το τελευταίο πέναλτι και έχρισε πρωταθλητές Αφρικής τους Σενεγαλέζους, οι οποίοι ήταν καλύτεροι από την έναρξη ως τη λήξη του τελικού με τους «Φαραώ» του Σαλάχ.

Ναζάρε, Πορτογαλία: Δαμάζοντας τα τεράστια κύματα

Σέρφερ ίπταται πάνω από κύμα

Ο σέρφερ Eric Rebiere από τη Γαλλία ίπταται βγαίνοντας από ένα κύμα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού Nazare Tow Challenge big wave surfing στην Praia do Norte, ή North Beach, στο Ναζάρε της Πορτογαλίας, τοποθεσία γνωστή για τα τεράστια κύματα.

Πεκίνο, Κίνα: VAR και στο χόκεϊ

Στιγμιότυπο από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου

Ο Κινέζος τερματοφύλακας Jieruimi Shimisi (Jeremy Smith) προσπαθεί με υπερπροσπάθεια να αποτρέψει ένα γκολ από τον Brian Oneill των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια ενός προκριματικού αγώνα χόκεϊ ανδρών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022.

Στιγμιότυπο από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου

Ο Cene Prevc, από τη Σλοβενία, ετοιμάζεται να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης ανδρών για το σκι σε μεγάλο λόφο.

Βηρυτός, Λίβανος: Η οργή δεν ξεθυμαίνει

Γυναίκα με τη φωτογραφία ενός κοριτσιού στο Λίβανο

Μια γυναίκα κρατά μια φωτογραφία της εγγονής της, η οποία σκοτώθηκε στη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, καθώς άλλοι καίνε λάστιχα για να κλείσουν δρόμο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από το Μέγαρο Δικαιοσύνης για την υποστήριξη του δικαστή που ερευνούσε την έκρηξη, αφού αναγκάστηκε να αναστείλει τις διαδικασίες.

Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία: «Τζόνσον παραιτήσου»

Γυναίκα κρατά χαρτί και ζητά από τον Τζόνσον να παραιτηθεί

Μία διαδηλώτρια κατά του Μπόρις Τζόνσον κρατά ψηλά ένα πλακάτ που τον καλεί να παραιτηθεί, με φόντο τον Πύργο της Ελίζαμπεθ, γνωστό ως Μπιγκ Μπεν. Ο Μπόρις Τζόνσον έφερε νέα υψηλόβαθμα στελέχη καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την εξουσία – συμπεριλαμβανομένου ενός υπεύθυνου επικοινωνίας που επέμεινε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «δεν είναι τελείως ένας κλόουν».

Ιντλίμπ, Συρία: Η μάχη για τη ζωή στα συντρίμμια

Άνδρας δέχεται τις πρώτες βοήθειες

Ένας άνδρας βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στο νότιο άκρο της πόλης Ιντλίμπ της Συρίας, την Τετάρτη 9/2. Οι αξιωματούχοι ασφαλείας της χώρας δήλωσαν την Πέμπτη ότι το κτίριο κατέρρευσε στη βορειοδυτική Συρία αφήνοντας μια γυναίκα και τρία από τα παιδιά της νεκρά, ενώ ο σύζυγός της και τρία άλλα παιδιά ανασύρθηκαν ζωντανοί.

Πεκίνο, Κίνα: Ο φόβος του κορονοϊού στο βλέμμα

Άνδρας με μάσκα κοιτά μέσα από καθρέφτη

Ένας οδηγός ασθενοφόρου κοιτάζει στον καθρέφτη ενώ μετέφερε τον φωτογράφο του Associated Press, Matt Slocum, μετά από θετικό τεστ κορονοϊού στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, στο Πεκίνο. Ο Slocum παρακολουθήθηκε για ώρες πριν βγει αρνητικό τελικά νέο τεστ και μπόρεσε να επιστρέψει στη δουλειά του.

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή: Το παιχνίδι πάνω από τη φρίκη

Αγόρια παίζουν στην Αργεντινή

Αγόρια προσπαθούν να πετύχουν πουλιά με τις σφεντόνες τους στο Puerta 8, μια φτωχογειτονιά βόρεια του Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, όπου άνθρωποι πέθαναν καθώς πουλήθηκε μολυσμένη κοκαΐνη. Σύμφωνα με την αστυνομία, μια παρτίδα αυτής της τοξικής κοκαΐνης έχει σκοτώσει τουλάχιστον 23 ανθρώπους, ενώ δεκάδες νοσηλεύονται.