Το Πεντάγωνο έθεσε σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

«Ο αριθμός των στρατιωτών που το υπουργείο έχει θέσει σε επιφυλακή ανέρχεται στους 8.500», είπε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι προς το παρόν «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την ανάπτυξή τους εκτός των ΗΠΑ».

«Όμως είναι καταφανές», πρόσθεσε ο ίδιος, «ότι οι Ρώσοι δεν προτίθενται να αποκλιμακώσουν» την κατάσταση.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει. εντός ημέρες, με τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να συζητήσει τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και τη συγκέντρωση ρωσικών μονάδων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει μέσω βιντεοκλήσης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.