Η Βρετανία επιθυμεί την επίτευξη μίας νέας συμφωνίας με την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εξασφάλισε αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα, έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ προτού προχωρήσει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή μη μέχρι το τέλος του 2017.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι σκοπεύει να υποστηρίξει την εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, ο Χάμοντ κατέστησε σαφές ότι η όποια αλλαγή στις ιδρυτικές συνθήκες του ευρωπαϊκού μπλοκ, που βρίσκει αντίθετους κάποιους από τους ηγέτες της ΕΕ, δεν είναι αυτοσκοπός για τη βρετανική συντηρητική κυβέρνηση.

Είπε ακόμη ότι η χρονική συγκυρία της επαναδιαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί «αποκλειστικά από τους εταίρους μας», σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Αν ενστερνιστούν ενθουσιωδώς την ατζέντα, θα κινηθούμε το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε.

«Έτσι θα ήθελα να καταλήξει η διαδικασία: ένα καλό πακέτο μεταρρυθμίσεων, ένα ‘Ναι’ στο δημοψήφισμα και μία αλλαγή στον τρόπο που θα λειτουργεί αυτή η σχέση με τη Βρετανία να εμπλέκεται ουσιαστικά και με μία ισχυρή φωνή μέσα στην ΕΕ», είπε ο Χάμοντ.