Τουλάχιστον εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε ενέδρα που έστησαν αυτονομιστές αντάρτες κοντά στην πόλη Τιμπουκτού στο Μάλι, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο εξωτερικών στο Μάλι.

Η ενέδρα αποτελεί ακόμη μια ένδειξη των συνεχιζόμενων εντάσεων και της σποραδικής βίας που διακινδυνεύει να υποβαθμίσει τις προσπάθειες της επανένωσης και της ειρήνης στην περιοχή, τρία χρόνια μετά αφότου οι αντάρτες Τουαρέγκ ξεκίνησαν προσπάθειες αυτονόμησης που υπονομεύτηκαν από ισλαμιστές αντάρτες.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση μια στρατιωτική φάλαγγα ανεφοδιασμού έπεσε στην ενέδρα που έστησαν οι αντάρτες, με απολογισμό εννέα στρατιώτες νεκρούς και 14 ακόμη τραυματίες.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Τιμπουκτού και του Γκουντάμ, μιας πόλης στα νοτιοδυτικά, όπου οι αντάρτες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται, παρά την παρουσία στρατευμάτων της Γαλλίας και των Ηνωμένων Εθνών στα βόρεια της χώρας.

Μια γαλλική στρατιωτική παρέμβαση στις αρχές του 2013 οδήγησε τους τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα μακριά από τις πόλεις που είχαν υπό τον έλεγχο τους. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών έχουν επίσης παραταχθεί, αλλά οι τζιχανιστές συνεχίζουν να εξαπολύουν επιδρομές σε εγχώρια και ξένα στρατεύματα.