Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία μετά τις μάχες ανάμεσα στην αστυνομία και μια ομάδα ενόπλων που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην ΠΓΔΜ, ενώ οι ηγέτες του Κοσόβου καταδίκασαν αυστηρά «οποιαδήποτε ανάμιξη» των πολιτών τους στις βιαιότητες.

«Αυτή την ευαίσθητη στιγμή, (ο Μπαν Κι Μουν) καλεί όλους τους πρωταγωνιστές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε δήλωση ή ενέργεια που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Στεφάν Ντουγιάριτς.

Ο Μπαν «εκφράζει την ανησυχία του για την πρόσφατη βία στο Κουμάνοβο» και υποστηρίζει τις εκκλήσεις για ηρεμία που απηύθυνε η ΕΕ.

Ενθαρρύνει τις αρχές της ΠΓΔΜ «να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στα θεμελιώδη δικαιώματα (…) δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο αντίθετες απόψεις να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στην πρωτεύουσα του Κοσόβου Πρίστινα εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «η πρόεδρος Ατιφέτε Γιαχιάγκα και ο πρωθυπουργός Ισά Μουστάφα (…) καταδικάζουν οποιαδήποτε ανάμιξη πολιτών της Δημοκρατίας του Κοσόβου στο επεισόδιο» στην ΠΓΔΜ.

Προφυλακιστέοι για 30 ημέρες κρίθηκαν σήμερα από δικαστήριο των Σκοπίων 30 Αλβανοί που συνελήφθησαν για συμμετοχή στις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 14 «τρομοκράτες» και 8 αστυνομικοί, σύμφωνα με τις αρχές της ΠΓΔΜ. Οι 18 από τους προφυλακιστέους είναι πολίτες του Κοσόβου και 11 αλβανικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ, ενώ ένας είναι πολίτης της Αλβανίας με άδεια παραμονής στη Γερμανία.