Πανικό έχουν προκαλεί στην Τουρκία οι φήμες που έχουν πάρει τη μορφή καταιγίδας και αναφέρουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος να βάλει χέρι στα κοσμήματα του λαού με στόχο να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία. 

Όπως μετέδωσε σε σχετικό του ρεπορτάζ ο ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (12/1) μόλις πριν από μια εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Νουρετίν Νεμπατί κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης είχε αποκαλύψει ότι υπάρχουν σκέψεις στην τουρκική κυβέρνηση να εκδοθεί κάποιου είδους ομόλογο καλώντας τον κόσμο να καταθέσει τα χρήματά του και τις λίρες του στις τράπεζες για να πάρει ομόλογο του Δημοσίου.

Στη συνέχεια κατά τις ίδιες πληροφορίες ο δήμαρχος της Ερζερούμ, Μεχμέτ Σεκμέν, ο οποίος είναι φιλοκυβερνητικός, το έκανε πιο συγκεκριμένο επισημαίνοντας ότι ο λαός μπορεί να παραδώσει τα κοσμήματα του σε μια θυρίδα του κράτους, να πάρει ένα ομόλογο και όποτε τα χρειάζεται, να τα «δανείζεται» και μετά να τα επιστρέφει.

Έκκληση ο κάθε πολίτης να πάει τα κοσμήματά του στο κράτος

«Ο κάθε πολίτης να φέρει τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, το κάθε κόσμημά του στο κράτος, να ζυγιστούν, να τους δοθεί ένα ομόλογο και όλα αυτά να μπουν σε χρηματοκιβώτιο υπό τον έλεγχο του κράτους. Όποιος επιθυμεί, την ημέρα μιας εκδήλωσης, ενός γάμου, θα πηγαίνει να πάρει το κόσμημα, θα το φοράει και μετά θα το επιστρέφει στο κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεχμέτ Σεκμέν όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκίας Μανώλης Κωστίδης.

Παράλληλα ο πρόεδρος κόμματος «Μεγάλης Ενότητας», Μουσταφά Ντεστιτζί, ο οποίος ανήκει στην κυβερνητική συμμαχία είπε ότι ο ίδιος δεν αγοράζει κρέας, αλλά όποτε θέλει να φάει, σφάζει ένα πρόβατο. 

«Δεν πάω να αγοράσω κρέας από τον κρεοπώλη και δε δίνω 100 λίρες. Σφάζω ένα πρόβατο ή δίνω εντολή να σφάξουν και μου φέρνουν κρέας. Ίσως να μην μπορούν όλοι οι πολίτες, αλλά εγώ αυτό κάνω» δήλωσε.