Μια δυνατή νύχτα πέρασαν οι Συντηρητικοί στη Βρετανία, που αναδείχθηκαν νικητές στις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, και πλέον ετοιμάζονται για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως ήταν μια «εκπληκτική» νύχτα μετά το αποτέλεσμα της κάλπης που έφερε το κόμμα του στην πρωτιά παρότι επί μήνες φαινόταν πως δεν θα προέκυπτε αυτοδύναμη κυβέρνηση.  Εξέφρασε δε την ελπίδα να κυβερνήσει όλο το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς το BBC προβλέπει πως το κόμμα του θα κατακτήσει 325 έδρες, δίνοντάς του πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως είναι «πολύ νωρίς για να πει κάτι» για το τελικό αποτέλεσμα αλλά εξέφρασε την ελπίδα να σχηματίσει κυβέρνηση για λογαριασμό ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου .

Οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ ήλπιζαν σε μια καλύτερη επίδοση αλλά η άνοδος του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος περιόρισε τις ελπίδες αυτές.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πέρασαν έναν εκλογικό εφιάλτη με πολλούς επιφανείς βουλευτές να χάνουν τις έδρες τους.

«Ήταν μια εκπληκτική νύχτα για τους Συντηρητικούς», δήλωσε και ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον που επέστρεψε στη Βουλή εκπροσωπώντας τις περιοχές Uxbridge και South Ruislip. «Αν σκεφτείτε πού βρισκόμασταν πριν λίγες ώρες, με τις δημοσκοπήσεις να μας φέρνουν σε απόσταση αναπνοής… Φαίνεται πως οι Βρετανοί πολίτες μας επιφύλασσαν την πιο μεγάλη έκπληξη».

Το κακό αποτέλεσμα για τους Εργατικούς προκαλεί τριγμούς και στο μέλλον του Εντ Μίλιμπαντ και, σύμφωνα με πηγή του SkyNews, «δεν θα τη βγάλει ούτε μέχρι το μεσημέρι».

«Ήταν προφανώς μια πολύ απογοητευτική και δύσκολη νύχτα για τους Εργατικούς», τόνισε ο Μίλιμπαντ, που διατηρεί την έδρα του στο Doncaster. «Δεν είχαμε τα κέρδη που ελπίζαμε στην Αγγλία και την Ουαλία και στη Σκωτία η άνοδος του εθνικισμού δυσκόλεψε το κόμμα μας».

Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα τκέρδισε 52 έδρες, επίδοση χωρίς προηγούμενο. «Όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό που έγινε στη Σκωτία», τόνισε ο ηγέτης του, Nicola Sturgeon.