Στο εδώλιο κάθονται δεκάδες Αφγανοί περιλαμβανομένων αρκετών αστυνομικών, που εμπλέκονται στο λιντσάρισμα μίας 27χρονης στην Καμπούλ, την οποία είχαν κατηγορήσει ότι έκαψε το Κοράνι, γεγονός που είχε προκαλέσει πρωτοφανείς αντιδράσεις διαμαρτυρίας.

Η δίκη που ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες, μεταδίδεται απευθείας τηλεοπτικά.

Ένα εξαγριωμένο πλήθος από άνδρες λιντσάρισαν στις 19 Μαρτίου την Φαρκχούντα και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο πτώμα της ενώ πολλοί αστυνομικοί που ήταν παρόντες παρακολουθούσαν αμέτοχοι, κοντά σε ένα τέμενος της κεντρικής Καμπούλ.

Την επίθεση κατέγραψε ένας αυτόπτης μάρτυρας σε βίντεο με το κινητό του τηλέφωνο και το οπτικό υλικό κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.

Κάποιοι, μάλιστα, από τους συλληφθέντες εντοπίστηκαν καθώς υπερηφανεύονταν για τη συμμετοχή τους στο έγκλημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας από τους κατηγορούμενους, ο Σαριφουλάχ, ο οποίος εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο, περιέγραψε τον ρόλο του στην επίθεση: «Την κλώτσησα μία ή δύο φορές, αλλά δεν συμμετείχα σε όλη την ιστορία. Κάποιοι ζητούσαν σπίρτα κι έτσι τους έδωσα τον αναπτήρα μου», κατέθεσε.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε υπό το φως της ημέρας και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη συντηρητική μουσουλμανική αυτή χώρα.

Κάποιοι υπερασπίστηκαν την δολοφονία στο όνομα του Ισλάμ, αλλά πολλοί άλλοι εξοργίστηκαν από την αγριότητα της επίθεσης πριν ακόμη προκύψει από έρευνα ότι το θύμα είχε αδίκως κατηγορηθεί ότι έκαψε το Κοράνι.