Η κατάρτιση ενός νέου Συντάγματος, με το οποίο θα οδηγηθεί η χώρα προς ένα προεδρικό σύστημα, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του επόμενου κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτοβλου.

«Θεωρούμε απαραίτητη την αναδιάρθρωση του συστήματος διακυβέρνησης προς ένα προεδρικό σύστημα για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση όσον αφορά τις γραμμές ευθύνης και να υπάρξει γνήσια αποκατάσταση της απόδοσης ευθυνών», σημείωσε ο Νταβούτογλου, ανακοινώνοντας το μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματός του AKP για τις γενικές εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία.

Η κατάρτιση ενός νέου Συντάγματος αποτελεί εδώ και καιρό προτεραιότητα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αντικατασταθεί αυτό που συντάχθηκε έπειτα μετά το πραξικόπημα του 1980, το οποίο παρά τις πολυάριθμες αναθεωρήσεις του εξακολουθεί να φέρει την σφραγίδα των πραξικοπηματιών.

Ο Ερντογάν, ο οποίος δεν είναι πλέον επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που έχει ιδρύσει αλλά εξακολουθεί να κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή, έχει δηλώσει ότι επιδιώκει το AKP να συγκεντρώσει 400 κοινοβουλευτικές έδρες, οι οποίες θα επιτρέψουν στην επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει με άνεση στην αλλαγή του Συντάγματος χωρίς να αντιμετωπίσει αντιδράσεις.

Το AKP θα χρειαστεί τουλάχιστον 330 έδρες για να αλλάξει το Σύνταγμα μέσω ενός δημοψηφίσματος και 367 έδρες για να το κάνει χωρίς να χρειαστεί λαϊκή εντολή.

Πέντε δημοσκοπήσεις προβλέπουν πτώση του ποσοστού του AKP στις εκλογές του Ιουνίου, ενδεχομένως σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να το αναγκάσει να αναζητήσει εταίρους για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού.