Έναν αποφασιστικό τρόπο για να εξουδετερώσει ύποπτο που περπατούσε στο δρόμο κρατώντας όπλο επέλεξε ένας αστυνομικός στην Αριζόνα των ΗΠΑ: έπεσε πάνω του με το περιπολικό που οδηγούσε.

Η αστυνομία υποστηρίζει πως με τον τρόπο αυτό έσωσε τη ζωή και του ίδιου του 36χρονου Mario Valencia ενώ η δικηγόρος του Michelle Cohen-Metzger κάνει λόγο για υπερβολική χρήση βίας και χαρακτηρίζει θαύμα το γεγονός πως ο πελάτης της δεν είναι νεκρός.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου καθώς δύο περιπολικά παρακολουθούσαν τον Valencia. Την ώρα που το ένα τον ακολουθούσε με χαμηλή ταχύτητα, αναφέροντας στον ασύρματο πως ο ύποπτος έριξε στον αέρα με το όπλο που κατηγορείτο πως είχε κλέψει το ίδιο πρωί, το δεύτερο επιτάχυνε και τον παρέσυρε πετώντας τον στον αέρα.

Η αστυνομία δικαιολόγησε την επιλογή του δεύτερου περιπολικού εξηγώντας πως αν πρέπει κανείς να επιλέξει ανάμεσα στο να αφήσει τον ύποπτο λίγο ακόμα για να δει τι θα γίνει ή να τον εξουδετερώσει άμεσα και να εξαλείψει την πιθανότητα εκείνος να βλάψει κάποιον, τότε καταλήγει στη λύση που προστατεύει τους αθώους. «Χωρίς αμφιβολία», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στο CNN, η κατάσταση επέβαλε τη χρήση θανάσιμης βίας επειδή ο ύποπτος κατευθυνόταν σε περιοχή με εκατοντάδες εργαζόμενους.

«Ο αστυνομικός πήρε μια απόφαση στο λεπτό και τώρα που η κατάσταση ξεκαθαρίζει λέω πως μπορούμε να μάθουμε κάτι από όλο αυτό. Ωστόσο όλη η κοινότητα είναι ασφαλής, όλοι οι αστυνομικοί είναι ασφαλείς και στην περίπτωση αυτή και ο ίδιος ο ύποπτος είναι ασφαλής», πρόσθεσε.

Η δικηγόρος του υπόπτου πάντως τόνισε πως οι αστυνομικοί δεν έκαναν καμία προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την κατάσταση ενώ εμπλεκόταν ένας άνθρωπος «με ολοκάθαρες αυτοκτονικές τάσεις, ξεκάθαρα σε κρίση».

«Μου φαίνεται αστείο να λένε πως σώζουν τη ζωή αυτού του ανθρώπου, ο οποίος έχει αυτοκτονικές τάσεις, σχεδόν σκοτώνοντάς τον», σημείωσε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Valencia μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο και δύο ημέρες αργότερα πήρε εξιτήριο και μεταφέρθηκε υπό κράτηση.

Δείτε το βίντεο