Για εμπλοκή της σερβικής εταιρείας Tehnoremont στην αγορά όπλων και πώλησή τους στην Αλ Κάιντα κάνει λόγο η ομοσπονδιακή δημόσια τηλεόραση της Βοσνίας (FTV).

Σύμφωνα με την FTV η εταιρεία μεσολαβεί στην εξαγωγή όπλων από τη Βοσνία προς τη Λιβύη, όπου τελικός αγοραστής είναι ο Χάλιντ Σαρίφ, υπαρχηγός της οργάνωσης της Αλ Κάιντα που δρα στην περιοχή.

Ο πρέσβης της Σερβίας στον ΟΗΕ Μίλαν Μιλάνοβοτς διέψευσε κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή σερβικής εταιρείας στην πώληση όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Η Σερβία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών που τηρούν απαρέγκλιτα όλους τους κανόνες διαφάνειας, κάτι που αναγνωρίζεται και από τον ΟΗΕ. Κάθε εξαγωγή όπλων προς τις χώρες που τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων γίνεται αποκλειστικά με την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρέσβης Μίλαν Μιλάνοβιτς.

Η βοσνιακή τηλεόραση FTV αποκάλυψε ότι ο συντονιστής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Σ.Α. του ΟΗΕ για τη Λιβύη Σάιμον Ντίλγουεϊ, με επιστολή του προς τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Σερβίας Μίλαν Μιλάνοβιτς, ζητάει να ενημερωθεί για τις συναλλαγές της εταιρείας Tehnoremont με τον υπαρχηγό της «Αλ Κάιντα» στη Λιβύη Χάλιντ Σαρίφ.
 
Ο κ. Ντίλγουεϊ, στην επιστολή του, αναφέρει, επίσης, ότι «εάν διαπιστωθούν ύποπτες συναλλαγές, να αποσταλεί αντίτυπο του συμβολαίου στην επιτροπή του ΟΗΕ και στοιχεία που αφορούν το υλικό, τον τρόπο μεταφοράς, τις ημερομηνίες παράδοσης του υλικού και τους τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων έγινε η αποπληρωμή».

Η δημόσια τηλεόραση της Βοσνίας αναφέρει, επίσης, ότι στις πωλήσεις όπλων σε τρομοκράτες στη Λιβύη εμπλέκεται και η εταιρεία από το Μαυροβούνιο «Montenegro Defence Industry», η οποία πολλές φορές στο άμεσο παρελθόν είχε απασχολήσει τις αρχές του Μαυροβουνίου για λαθρεμπόριο όπλων.