Οι μαχητές της Αλ Κάιντα κατέλαβαν σήμερα το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης στην πόλη Μουκάλα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χαντραμούτ, και έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους στην πόλη.

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή και με μαρτυρίες κατοίκων, οι αντάρτες της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa) ελέγχουν πλέον όλη την πόλη εκτός από το αεροδρόμιο και τα στρατόπεδα της περιοχής.

Οι άνδρες της Αλ Κάιντα που έχουν μπει στη Μουκάλα «κατέλαβαν το απόγευμα το γενικό επιτελείο της 2ης περιφερειακής διοίκησης, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση», είπε η πηγή του στρατού.

«Ο διοικητής της 2ης περιφερειακής διοίκησης, ο στρατηγός Μόχσεν Νάσερ Μουτάνα και οι στρατιώτες του αποσύρθηκαν από το γενικό επιτελείο και αναδιπλώθηκαν στα στρατόπεδα γύρω από το αεροδρόμιο», τις μοναδικές τοποθεσίες που δεν ελέγχει η Αλ Κάιντα.

Πριν από την κατάληψη του γενικού επιτελείου είχαν προηγηθεί περιορισμένης κλίμακας συγκρούσεις. Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι οι ισλαμιστές κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ένα άρμα μάχης και δύο τεθωρακισμένα οχήματα που βρίσκονταν στην πύλη του.

Λίγο νωρίτερα, οι εξτρεμιστές είχαν καταλάβει και το λιμάνι της πόλης, επίσης χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.

Αργά το απόγευμα οι υποστηρικτές τους έκαναν παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πάνω σε οχήματα σημαιοστολισμένα με το μαύρο λάβαρο της Aqpa.

Πολλοί από τους 200.000 κατοίκους της Μουκάλα, πανικόβλητοι, άρχισαν να την εγκαταλείπουν —ακόμη και ολόκληρες οικογένειες— για να καταφύγουν σε πιο ασφαλείς περιοχές, έξω από την πόλη.