Νέα ιστορική βουτιά κατέγραψε σήμερα η λίρα Τουρκίας, χάνοντας πάνω από το 4% της αξίας της μέσα σε μία ημέρα, έναντι του δολαρίου και του ευρώ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται σε πανικό.

Γύρω στις 19.50 απόψε (ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 13,44 λίρες ανά δολάριο και στις 15,15 ανά ευρώ, ένα επίπεδο που δεν είχε φτάσει ποτέ έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η νέα πτώση καταγράφεται λίγες ώρες πριν μεταδοθεί η συνέντευξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δημόσια τηλεόραση TRT. Την Δευτέρα, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι αντιτίθεται σε κάθε «συμβιβασμό» όσον αφορά τα επιτόκια, παρά τη βύθιση του νομίσματος.

Σε απόγνωση οι πολίτες

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ η ελεύθερη πτώση της τουρκικής οικονομίας, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, έχει φέρει τους πολίτες σε απόγνωση, βάζοντας φωτιά σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ο αρχηγός του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA) Αλί Μπαμπατζάν εκτιμά ότι οι διεθνείς επενδύσεις που επιδιώκει ο Ερντογάν δεν είναι αρκετές για την στήριξη της τουρκικής οικονομίας.  

«H ακρίβεια μας κατέστρεψε. Είμαι συνταξιούχος, με μια σύνταξη προσπαθώ να επιβιώσω, λίγο χορτάτη και λίγο πεινασμένη» δηλώνει μια γυναίκα.

Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική, αφού με το κρέας να αποτελεί πια είδος πολυτελείας για τους φτωχοποιημένους πολίτες, οι έμποροι έφτασαν στο σημείο να πωλούν κόκκαλα, προκαλώντας τα πύρινα βέλη της αντιπολίτευσης κατά του Ταγίπ Ερντογάν.