Η νοτιοαφρικανική φαρμακευτική εταιρεία Apen υπέγραψε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό Johnson & Johnson, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διάθεση ενός εμβολίου για τον κορονοϊό «παρασκευασμένο στην Αφρική για την Αφρική».

«Έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε την πρόθεση της J&J να παραχωρήσει στην Aspen τα δικαιώματα παρασκευής και πώλησης του εμβολίου της στην Αφρική», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Στέφεν Σάαντ, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα.

Αυτή είναι μόνο η αρχή που «θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης μιας οριστικής συμφωνίας», με την οποία η Νότια Αφρική θα μπορεί να παρασκευάζει εμβόλια για την Covid-19 και να τα πουλάει, με την ονομασία Aspenovax, «αποκλειστικά για τον εφοδιασμό των Αφρικανών πελατών» της.

Κατά τα παραπάνω, η Johnson & Johnson θα δώσει στην Aspen την άδεια χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας της, δηλαδή της πατέντας του εμβολίου, σύμφωνα με το AFP και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Εμβόλιο

Ανεπιτυχής, μέχρι σήμερα, η πρωτοβουλία της άρσης για την προσωρινή άρση των πατεντών

Η Αφρική είναι η ήπειρος με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού καθώς λιγότερο από το 7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανισότητα στην πρόσβαση στις πολύτιμες δόσεις, κατά το ίδιο Μέσο.

Η Νότια Αφρική και η Ινδία είχαν τεθεί επικεφαλής, αλλά χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα, μιας εκστρατείας για την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων, ώστε οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα να μπορούν να παρασκευάζουν γενόσημά τους, σε χαμηλότερες τιμές.

Η Aspen μέχρι σήμερα συσκεύαζε εμβόλια της J&J στο εργοστάσιό της στη Γκεμπέρχα, όμως δεν διέθετε την πατέντα και επομένως δεν είχε κανένα λόγο, ούτε στις πωλήσεις, ούτε στις τιμές.

Η Aspen, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Αφρικής, υποστηρίζει ότι έχει τη δυνατότητα να παρασκευάζει έως και 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J και σκοπεύει να αυξήσει αυτή τη δυνατότητα για να φτάσει τα 700 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2023.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.