Ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ είναι ένας από τους κορυφαίους αθλητές στίβου όλων των εποχών. Μια εμβληματική μορφή του παγκόσμιου αθλητισμού και για την πατρίδα του, την Αιθιοπία, ένας εθνικός ήρωας. Πλέον, ετοιμάζεται να γίνει και ήρωας πολέμου.

O χρυσός ολυμπιονίκης των 10.000 μέτρων σε Αθήνα (2004) και Σίδνεϊ (2000), δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στον αγώνα κατά των εξεγερθέντων δυνάμεων στη χώρα του, αφότου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είχε μεταβεί για να διευθύνει τον πόλεμο από την «πρώτη γραμμή».

Ο 48χρονος, ο οποίος σημείωσε 27 ρεκόρ σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων, παραδέχθηκε στο Reuters ότι ένιωθε υποχρεωμένος να συμμετάσχει, από τη στιγμή που «απειλείται η ύπαρξη της Αιθιοπίας». Αφού είπε ότι πίστευε πως ο αθλητισμός είχε να κάνει με «ειρήνη και αγάπη», υπερασπίστηκε την απόφασή του να συμμετάσχει στον αγώνα ενάντια στις εξεγερμένες δυνάμεις «Τιγκραγιάν» και τους συμμάχους τους, οι οποίοι τον περασμένο μήνα απείλησαν να μπουν στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

«Δεν θα καθίσω εδώ από φόβο»

«Τι θα έκανες όταν διακυβεύεται η ύπαρξη μιας χώρας; Απλώς τα βάζεις κάτω. Αλίμονο. Τίποτα δεν θα σε δεσμεύσει. Λυπάμαι», τόνισε με έμφαση ο χαρισματικός Αιθίοπας αθλητής.

Οι συγκρούσεις διαρκούν εδώ και περίπου ένα χρόνο και έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ενώ έχουν αναγκάσει περισσότερους από 2.000.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Παράλληλα, 400.000 ψυχές στο Τιγκράι αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, ενώ ήδη σχεδόν 200 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η κατάσταση στην Αιθιοπία κλιμακώθηκε απότομα μετά την απειλή των εξεγερθέντων δυνάμεων να βαδίσουν προς την πρωτεύουσα. Σήμερα, κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός, Αμπίγ Αχμέντ, είχε μεταβεί για να διευθύνει ο ίδιος τον πόλεμο, όντας στην πρώτη γραμμή.

Ο Γκεμπρσελασιέ περιέγραψε τη σύγκρουση ως μια μάχη στην οποία η απειλή για την Αιθιοπία, αποτελεί απειλή για όλη την Αφρική. «Είναι μια υποδειγματική χώρα. Το να τη γονατίζεις, είναι σα να γονατίζεις έμμεσα τους υπόλοιπους. Αυτό είναι αδύνατο», σημείωσε ο 48χρονος.

Σε μια συνέντευξη από το γραφείο του στην Αντίς Αμπέμπα, όπου διευθύνει περισσότερες από 12 εταιρείες που ασχολούνται με τη φιλοξενία, τα ακίνητα, τη γεωργία και την εκπαίδευση, ο Γκεμπρσελασιέ αναφέρθηκε και στον ρόλο που ήταν διατεθειμένος να παίξει στον πόλεμο. «Περιμένετε να πω μέχρι θανάτου; Ναι, αυτό είναι το απόλυτο τίμημα σε έναν πόλεμο», παραδέχθηκε.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσω εδώ από φόβο, γιατί θα έρθει στην πόρτα μου. Θα έρθει στο σπίτι μου. Δεν θα ξέρουμε πότε θα έρθει. Δεν θα ξέρουμε ποιος θα κάνει τι», ανέφερε ο θρυλικός δρομέας.