Το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Συρία με εξελιγμένα ραντάρ που μπορούν να παρακολουθούν τις εξόδους της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έτσι ώστε να απειλούν την ικανότητά της να επιτεθεί αιφνιδιαστικά σε ιρανικούς πυρηνικούς στόχους, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η Συρία παρέλαβε ένα σύστημα ραντάρ από το Ιράν, όμως αρνήθηκε να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Αποδίδοντας την πληροφορία της σε Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει πως το ραντάρ μεταφέρθηκε στα μέσα του 2009 και πως τόσο το Ιράν όσο και η Συρία αρνήθηκαν ότι έγινε η αποστολή.

Οι αξιωματούχοι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, διευκρίνισαν πως υπάρχει αύξηση των μεταφορών όπλων και του στρατιωτικού συντονισμού μεταξύ του Ιράν, της Συρίας και της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Το ραντάρ μπορεί να βελτιώσει τη δυνατότητα της Συρίας, και έμμεσα του Ιράν, να παρακολουθεί τον ισραηλινό εναέριο χώρο, ενώ θα προσφέρει επίσης στην Χεζμπολάχ μια σαφή εικόνα του ουρανού του Ισραήλ σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση, σύμφωνα με την εφημερίδα.