Οι εκλογές στο Ισραήλ, στις οποίες νικητής αναδείχτηκε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν θα έχουν «σημαντική επίπτωση» στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκτιμά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Δεν νομίζω ότι αυτό θα έχει σημαντική επίπτωση», τόνισε ο Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στην ηλεκτρονική εφημερίδα The Huffington Post.

Το Ιράν και οι έξι δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) διεξάγουν διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι δυνάμεις της Δύσης επιβεβαίωσαν στο Λονδίνο την ενότητά τους στο θέμα αυτό, έπειτα από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη η οποία, παρά την πρόοδο των συνομιλιών δεν κατέληξε σε μια συμφωνία.

«Είναι πλέον καιρός, κυρίως για το Ιράν, να λάβει δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, εκπροσωπώντας τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέντευξη, ο Ομπάμα εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία σε σχέση με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, χωρίς να παρακάμψει τη σκληρότητα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. «Είναι προφανές ότι πολλοί Ισραηλινοί είναι επιφυλακτικοί για το Ιράν. Είναι κατανοητό. Το Ιράν έχει προβεί σε απαίσιες δηλώσεις, σε δηλώσεις αντισημιτικές, για την καταστροφή του Ισραήλ».

«Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είπα, πριν ακόμη γίνω πρόεδρος, ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, «θα πρέπει πρώτα απ΄όλα το Ιράν να αποδείξει ξεκάθαρα ότι δεν ακολουθεί τη διαδικασία για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου, και ότι εμείς μπορούμε να το διασφαλίσουμε με παρεμβατικό και συνεχή τρόπο».

«Ειλικρινά, μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει τους συμβιβασμούς που πιστεύω ότι είναι απαραίτητοι για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας. Ωστόσο έχουν εξελιχθεί, συνεπώς μια συμφωνία είναι εφικτή», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.