«Λάδι» στην φωτιά της Μέσης Ανατολής έριξε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος δεσμεύτηκε ότι όσο παραμένει ο ίδιος στην εξουσία, δεν πρόκειται να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος.

Η δήλωση αυτή φαίνεται ότι έγινε προκειμένου να προσελκύσει τις ψήφους της ισραηλινής δεξιάς, καθώς μία ημέρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται ο κεντροαριστερός συνασπισμός της Σιωνιστικής Ένωσης. Στο παρελθόν ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι οραματίζεται τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Λίγο νωρίτερα, σε προεκλογική ομιλία του ο Νετανιάχου υποσχέθηκε εξάλλου ότι θα συνεχίσει να κατασκευάζει οικισμούς για Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ με τον δεδηλωμένο στόχο να εμποδίσει τη διχοτόμηση της πόλης και την ενδεχόμενη ίδρυση της πρωτεύουσας των Παλαιστινίων στο ανατολικό τμήμα της.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι είναι έτοιμοι να δεχτούν τη διχοτόμηση της πόλης. «Εγώ δεν θα το επιτρέψω. Εγώ και οι φίλοι του Λικούντ (του δεξιού κόμματος του οποίου ηγείται) θα διατηρήσουμε την ενότητα της Ιερουσαλήμ στο ακέραιο. Θα συνεχίσουμε να οχυρώνουμε την Ιερουσαλήμ ώστε να μην μπορούν να την διχοτομήσουν και να παραμείνει ενωμένη για πάντα» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε στην Ιερουσαλήμ, να οικοδομούμε χιλιάδες νέες κατοικίες, δεν θα υποχωρήσουμε παρά τις πιέσεις που μας ασκούνται και να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την αιώνια πρωτεύουσά μας», συνέχισε.
Για συμβολικούς λόγους ο Νετανιάχου άφησε για το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας του την επίσκεψή του στο Χαρ Χόμα, έναν από τους πιο αμφισβητούμενους εβραϊκούς οικισμού που βρίσκεται πάνω στα όρια των παλαιστινιακών συνοικιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στα νότια της Δυτικής Όχθης.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομους τους εποικισμούς, την οικοδόμηση κατοικιών στα κατεχόμενα ή προσαρτημένα εδάφη από το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου ωστόσο συνέχισε την πολιτική των προκατόχων του ανεγείροντας οικισμούς ακόμη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την οποία θέλουν για πρωτεύουσα του κράτους τους οι Παλαιστίνιοι. Το Ισραήλ από την πλευρά του θεωρεί την Ιερουσαλήμ ως την ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσά του.