Μια βιβλιοθηκάριος στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας σκαρφίστηκε έναν ιδιαίτερο τρόπο προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά της περιοχής του να διαβάσουν περισσότερο, αλλά και παράλληλα να συνδράμουν στην καθαριότητα. Δανείζει τα βιβλία της βιβλιοθήκης του με αντάλλαγμα τα σκουπίδια που συλλέγουν τα παιδιά.

Κάθε μέρα, η Ράντεν Ρόρο Χεντάρτι, παίρνει το τρίκυκλό της που είναι γεμάτο βιβλία στην καρότσα και τριγυρνάει στους δρόμους του χωριού Μουντάνγκ. Δίνει τα βιβλία και παίρνει πλαστικά ποτήρια, νάιλον σακούλες κι άλλα σκουπίδια που μεταφέρει στη συνέχεια μαζί της. Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters, είναι η δική της μέθοδος ώστε αφενός να τα ενθαρρύνει να διαβάσουν παραπάνω καθώς και να μάθουν την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μόλις εμφανίζεται στο χωριό τα μικρά παιδιά περικυκλώνουν το τρίκυκλό της, πολλά συνοδευόμενα από τις μητέρες τους, και ζητούν βιβλία. Όλα κουβαλούν μαζί τους σακούλες γεμάτες σκουπίδια που της παραδίδουν καθώς τα βιβλία φεύγουν γρήγορα.

Ανέφερε πως την ικανοποιεί το γεγονός πως τα παιδιά θα περάσουν περισσότερη ώρα μ’ ένα βιβλίο στο χέρι παρά σε μια κονσόλα videogames. Λέει πως αυτό θα βοηθήσει και τα παιδιά ν’ αποφύγουν τους κινδύνους και τις παγίδες που κρύβει το διαδίκτυο. Ο Τζιάχ Παλούπι, επικεφαλής της κεντρικής βιβλιοθήκης της περιοχής, τόνισε πως η δουλειά της Χεντάρτι βοήθησε πολύ και το δικό τους έργο στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τον εθισμό των μικρών παιδιών στα videogames.

Κάθε εβδομάδα, υπογραμμίζει η Ράντεν Ρόρο Χεντάρτι, συγκεντρώνει περίπου 100 κιλά σκουπίδια. Έπειτα, οι συνεργάτες της κάνουν τη διαλογή και είτε πουλάνε ορισμένα απ’ αυτά ή τα δίνουν για ανακύκλωση. Συνολικά, έχει στην κατοχή της 6.000 βιβλία τα οποία δανείζει και αποκάλυψε πως σκέφτεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές πέραν της κεντρικής Ιάβας.