Ποσοστό μεγαλύτερο του 25% του συνόλου των βουλευτών των Συντηρητικών, του κόμματος που βρίσκεται στην Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει και δεύτερες δουλειές σε ιδιωτικές εταιρίες. Οι δραστηριότητές τους ποικίλλουν: από εταιρίες τυχερών παιχνιδιών μέχρι τον τομέα της υγείας. Τα κέρδη τους ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια λίρες τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες «The Guardian» και «The Times», περισσότεροι από 90 από τους 360 βουλευτές των Tories έχουν έξτρα εργασία πέραν αυτής που καλούνται να κάνουν στο Κοινοβούλιο. Αντίθετα, μόλις τρεις από τους Εργατικούς έχουν δεύτερη δουλειά. Στην πλειονότητά τους οι βουλευτές των Συντηρητικών με δεύτερη δουλειά είναι μεγάλης ηλικίας και σε ποσοστό 86% άνδρες. Εκείνοι που αμείβονται με τα περισσότερα χρήματα είναι όλοι τους πρώην Υπουργοί.

Με την πίεση για την εξακρίβωση των σχέσεων στελεχών της Κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον με ορισμένες εταιρίες να έχει αυξηθεί, ο Στιβ Μπάρκλεϊ, Γραμματέας της Κυβέρνησης, έκλεισε την πόρτα στην πιθανότητα της απαγόρευσης των έξτρα θέσεων εργασίας των πολιτικών στον ιδιωτικό τομέα. Ένας από τους λόγους που πολλοί θέλουν να εξεταστεί το ζήτημα είναι για να φανεί αν οι πολιτικοί κάνουν lobbying υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων. Η εξήγηση που έδωσε ήταν πως έτσι εμποδίζονται ορισμένοι από τους βουλευτές να εμπλουτίσουν εμπειρίες τους και να έρθουν σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο. Υποστήριξε, πάντως, πως στο διάστημα της «άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων θα πρέπει να ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον».

Ο πιο ακριβοπληρωμένοι από τους βουλευτές είναι ο Άντριου Μίτσελ, που έλαβε το ποσό των 182.600 λιρών, για 34,5 ημέρες εργασίας ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Ο Τζέφρι Κοξ, πρώην Γενικός Εισαγγελέας, κερδίζει 1,6 εκατομμύρια λίρες ετησίως ως δικηγόρος. Ο πρώην Υπουργός, Τζον Ρέντγουντ, πήρε 230.000 λίρες από εταιρία επενδύσεων. Ο Τζούλιαν Σμιθ, πρώην υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας, έβαλε στον λογαριασμό του 144.000 λίρες ως σύμβουλος διάφορων εταιριών, ενώ ο Κρις Γκρέιλινγκ, άλλοτε Υπουργός Μεταφορών, αμείφθηκε με 100.000 λίρες για την εργασία του σε ναυτιλιακή εταιρία.

Παρόλο που οι Υπουργοί της βρετανικής Κυβέρνησης απαγορεύεται να έχουν δεύτερη δουλειά, κάποιοι κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους στον ιδιωτικό τομέα αλλά… αμισθί. Στις τελευταίες εκλογές, οι Εργατικοί πρότειναν την απαγόρευση των δεύτερων θέσεων εργασίας για τους βουλευτές, κάτι που απέρριψε το κυβερνών κόμμα.