Η Βρετανίδα δημοσιογράφος Moρίν Κλιβ (Maureen Cleave), που έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τα κείμενά της για τους Beatles πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Ήταν από τις λίγες νεαρές δημοσιογράφους που έγραψαν για την ποπ έκρηξη της δεκαετίας του 1960 και – με το ερευνητικό ύφος της – η βοήθησε να ξεκινήσει η βρετανική μουσική δημοσιογραφία που στη συνέχεια γνώρισε σημαντική άνθηση.

Ήταν 4 Μαρτίου του 1966, όταν ο Τζον Λένον έκανε μία από τις πλέον διάσημες δηλώσεις του στην Μόριν Κλιβ για την εφημερίδα «Evening Standard»: «Ο Χριστιανισμός θα φύγει. Θα εξαφανιστεί, θα συρρικνωθεί. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω περισσότερο πάνω σε αυτό. Έχω δίκιο και θα αποδειχθεί. Είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Ιησού τώρα. Δεν ξέρω τι θα φύγει πρώτο, ο χριστιανισμός ή το rock ‘n’ roll. Ο Χριστός ήταν εντάξει αλλά οι ακόλουθοί του ήταν στενόμυαλοι και κοινότοποι. Για μένα, αυτοί τα διαστρέβλωσαν όλα και κατέστρεψαν το νόημα του χριστιανισμού».

Οι δηλώσεις αυτές εξόργισαν τους θεοσεβούμενους Αμερικανούς και έβλαψαν τη δημοτικότητα του συγκροτήματος. Ήταν η τελευταία περιοδεία τους στις ΗΠΑ εκείνη την χρονιά, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στις 11 Αυγούστου, στο Σικάγο, ο Τζον Λένον έδωσε εξηγήσεις λέγοντας: «Λυπάμαι που τα είπα ειλικρινά…. Ζητώ συγγνώμη αν αυτό σας ευχαριστεί». Έναν χρόνο αργότερα πρόσθεσε: «Πάντα θυμάμαι να ευχαριστώ τον Ιησού που έδωσε τέλος σε εκείνες τις περιοδείες. Αν δεν είχα πει αυτά που είπα… ακόμη θα βρισκόμουν να περιοδεύω. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική. Σε ευχαριστώ, Χριστέ».

Γεννημένη στην Ινδία το 1934, μεγάλωσε στην πατρίδα της μητέρας της, την Ιρλανδία. Σπούδασε στην Οξφόρδη και μετά την αποφοίτησή της προσλήφθηκε ως γραμματέας στην εφημερίδα «Evening Standard» του Λονδίνου. Έπεισε τον εκδότη της εφημερίδας να της δώσει μια στήλη για την ποπ μουσική, με τίτλο «Disc Date».

Το 1963 επισκέφθηκε το Λίβερπουλ και κατέγραψε την φρενίτιδα της «Beatlemania».

RIP cousin Maureen Cleave, the journalist who accidentally got John Lennon into trouble with his 'more popular than…

Posted by Nicholas Best on Monday, November 8, 2021

Οι Beatles ήταν «οι πιο διασκεδαστικοί» αλλά και… «πειραχτήρια»

Καθώς συνέχισε να γράφει τα επόμενα χρόνια για το συγκρότημα, έγινε φίλη τους.

Τους χαρακτήριζε ως «οι πιο διασκεδαστικοί από οποιονδήποτε άλλον» αλλά «και τρομερά πειραχτήρια. Μπορεί να έβαζαν το παλτό σου στο καλάθι των αχρήστων, να σου πρότειναν να σε παντρευτούν, να σου άρπαζαν το τετράδιο και το μολύβι σου, να σε σήκωναν και να σε έβαζαν κάπου αλλού, να απαιτούσαν να κόψεις τα μαλλιά τους… Από την άλλη πλευρά όμως αρκετές φορές ήταν ευγενικοί».

Τον Σεπτέμβριο του 1966 παντρεύτηκε τον σύζυγό της Francis Nichols, και για ένα διάστημα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 μετακόμισαν στο Περού.

Αφού επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Μορίν Κλιβ συνέχισε τη δημοσιογραφική της καριέρα, γράφοντας μεταξύ άλλων για την Daily Telegraph, και τον Observer σύμφωνα με τον Guardian.

Πηγή φωτογραφίας: Snapshot / Facebook