Η κινέζα «πολίτης δημοσιογράφος» Ζανγκ Ζαν, η οποία βρίσκεται στη φυλακή μετά τη βιντεοσκόπηση της καραντίνας στην Ουχάν, την πρώτη πόλη στον κόσμο που επλήγη από τον κορονοϊό, κινδυνεύει να πεθάνει, προειδοποίησε η οικογένειά της.

Ειδικότερα, η 38χρονη Ζανγκ κάνει απεργία πείνας μετά την καταδίκη της στα τέλη του 2020 σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για «πρόκληση αναστάτωσης όσον αφορά στη δημόσια τάξη», μια κατηγορία που απαγγέλλεται συχνά στην Κίνα σε αντιπολιτευόμενους πολιτικούς.

Οι εικόνες με κλινήρεις ασθενείς σε υπερπλήρη διάδρομο νοσοκομείου που είχε αποκαλύψει είχαν προσφέρει μια σπάνια εικόνα των συνθηκών υγείας που επικρατούσαν στην πόλη, η οποία μαστιζόταν από τον νέο κορονοϊό.

Τον Φεβρουάριο του 2020, αυτή η πρώην δικηγόρος στη Σανγκάη μετέβη στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, για να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατούσε εκεί μερικές ημέρες μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε στην μητρόπολη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Κορονοϊός – Κίνα: Η οικογένεια περιμένει εδώ και τρεις εβδομάδες απάντηση στο αίτημα για επισκεπτήριο

Η Ζανγκ είναι σήμερα πολύ αδύνατη και «κινδυνεύει να μην ζήσει για πολύ», προειδοποίησε ο αδελφός της Ζανγκ Τζου την περασμένη εβδομάδα στο Twitter. «Μάλλον δεν θα βγάλει τον χειμώνα», είπε.

«Φαίνεται ότι για εκείνη υπάρχει πια μόνο ο Θεός και οι αλήθειες στις οποίες πιστεύει», σημείωσε ο αδελφός της, προσθέτοντας ότι ικετεύει την αδελφή του στα γράμματα που της στέλνει «να προσέξει τον εαυτό της». Το AFP δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Ζανγκ Τζου, ενώ η μητέρα της αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένας από τους δικηγόρους της δημοσιογράφου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο AFP ότι η οικογένεια ζήτησε πριν από τρεις εβδομάδες άδεια να επισκεφθεί τη φυλακή γυναικών της Σανγκάης, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Οι δικηγόροι της δεν έχουν ενημερωθεί για την σημερινή κατάσταση της υγείας της, αλλά μετά την καταδίκη της είχαν δηλώσει ότι η Ζανγκ αρνείται να λάβει τροφή και ότι οι αρχές έχουν επιβάλλει την αναγκαστική σίτισή της μέσω ρινικού καθετήρα.

Σε επικοινωνία με το AFP, οι αρχές του σωφρονιστικού ιδρύματος στο οποίο βρίσκεται αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Χθες, Πέμπτη (4/11), η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις κινεζικές αρχές να αφήσουν αμέσως ελεύθερη την Ζανγκ Ζαν «για να σταματήσει την απεργία πείνας που κάνει και να λάβει την ιατρική φροντίδα, που χρειάζεται απεγνωσμένα». «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να ασκήσει πιέσεις στις κινεζικές αρχές για να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση της Ζανγκ Ζαν προτού να είναι πολύ αργά», υπογράμμισαν επίσης την Τετάρτη οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Πέραν της Ζανγκ Ζαν, τουλάχιστον άλλοι τρεις ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, οι Τσεν Κιούσι, Φανγκ Μπιν και Λι Ζέχουα, έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά την κάλυψη της επιδημιολογικής κρίσης στην Ουχάν.