Η εταιρία κοσμημάτων Γκραφ συνήθως συναλλάσσεται με το jet set του Χόλιγουντ, πάμπλουτους επιχειρηματίες ή μέλη βασιλικών οικογενειών. Αυτές τις μέρες, όμως, η πολυεθνική με έδρα το Λονδίνο κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει μια άλλου είδους πρόκληση: επίθεση από χάκερς.

Η διαβόητη ομάδα χάκερς, Κόντι, που στο παρελθόν έβαλε στο στόχαστρο νοσοκομεία και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, έκλεψε δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της Γκράφ και σύμφωνα με τους «The Times», τώρα, απαιτούν λύτρα εκατομμυρίων ευρώ για να μην τα πουλήσουν ή να μην τα διαρρεύσουν.

Προκειμένου ν’ αποδείξουν πως λένε την αλήθεια διέρρευσαν ένα μικρό κομμάτι των αρχείων στο dark web. Σ’ αυτά αναφέρονται τα ονόματα του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α., Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ παρουσιάζεται να έχει αγοράσει δύο δαχτυλίδια από την Γκραφ αξίας 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Άλλοι διάσημοι που βρίσκονται στα αρχεία είναι ο άλλοτε ποδοσφαιριστής και νυν πρόεδρος της Ίντερ Μαϊάμι, Ντέιβιντ Μπέκαμ και η σύζυγός του, Βικτόρια. Οι σταρ του Χόλιγουντ, Τομ Χανκς, Σάμιουελ Τζάκσον κι Άλεκ Μπάλντουϊν, η τηλεπαρουσιάστρια, Όπρα Γουΐνφρι, καθώς κι ο πρώην διεθνής άσος της Τσέλσι και της Αγγλίας και προπονητής των «μπλε», Φρανκ Λάμπαρντ, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως έγινε διαθέσιμη και η διεύθυνση του Τζορτζ Σόρος. Σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ, τα στοιχεία προέρχονται από αποδείξεις και τιμολόγια καθώς επίσης λίστες πελατών και άλλα έγγραφα.

Πριν από πέντε μήνες η ίδια ομάδα είχε επιτεθεί στο εθνικό σύστημα υγείας της Ιρλανδίας ζητώντας περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ λύτρα – αίτημα που η Κυβέρνηση της χώρας δεν ικανοποίησε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι επιπτώσεις εκείνης της επίθεσης είναι ακόμη εμφανείς στα νοσοκομεία της Ιρλανδίας.

Η Κόντι, τώρα, υποστηρίζει πως οι πληροφορίες που διέρρευσε σχετικά με τους 11.000 πελάτες της Γκραφ αντιστοιχεί μόλις στο 1% των κλεμμένων αρχείων. Εκπρόσωπος της εταιρίας ανέφερε πως η πλειονότητα των πελατών δεν είδαν ν’ αποκαλύπτονται προσωπικά δεδομένα, πέραν του ονόματός τους και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις η διεύθυνση του σπιτιού τους.

Η εταιρία ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1960 από τον Λόρενς Γκραφ. Τώρα, εκτιμάται πως αξίζει περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει παραπάνω από 50 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.