Τους υπουργούς Εξωτερικών των σουνιτικών μοναρχιών του Κόλπου συνάντησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στο Ριάντ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να τους ενημερώσει για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, να τους διαβεβαιώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα πλήξει τα συμφέροντά τους και να συζητήσει για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Κέρι έφθασε τη νύχτα στο Ριάντ προερχόμενος από τo Μοντρέ της Ελβετίας, όπου είχε τριήμερες συνομιλίες με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ για το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι μοναρχίες του Κόλπου ανησυχούν για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ της ομάδας 5+1 (Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ και Γερμανία) και της Τεχεράνης, καθώς και της προσέγγισης μεταξύ του σιιτικού Ιράν και της Ουάσινγκτον.

Ο Τζον Κέρι αναμένεται επίσης να συναντήσει τον νέο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, τον οποίο είχε ήδη συναντήσει την επομένη του θανάτου στις 23 Ιανουαρίου του προκατόχου του βασιλιά Αμπντάλα.