Για πάνω από τρεις δεκαετίες, ο πόλεμος έχει τσακίσει το Αφγανιστάν μαζί και την βιομηχανία του χαλιού. Οι κατασκευαστές εκμεταλλευόμενοι το αιματοβαμμένο παρελθόν της χώρας, επιχειρούν να τονώσουν την αγορά με τα «χαλιά του πολέμου» στα οποία απεικονίζονται αντί για τα κλασικά μοτίβα, χειροβομβίδες, καλάσνικοφ, τανκς και οπλοπολυβόλα!

Σε έναν από τους πολυσύχναστους δρόμους της χώρας, οι τουρίστες κάνουν παζάρια για σουβενίρ, αγοράζοντας χαλιά στα οποία καταγράφεται η πολεμική ιστορία του Αφγανιστάν.

Ελικόπτερα, τανκς, καλάσνικοφ, χειροβομβίδες, ακόμα και βομβαρδιστικά, έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά μοτίβα, τα πολύχρωμα λουλούδια και τα βουκολικά τοπία.

Ένα από αυτά μάλιστα, έχει ως μοτίβο τον χάρτη του Αφγανιστάν ενώ γύρω από τη χώρα υπάρχουν κεντημένα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και τις λέξεις «τρομοκρατία», «Κίνα», «ΗΠΑ», και «Βρετανία». Το κόστος του αγγίζει τα 30 δολάρια αλλά ανάλογα την ποιότητα μπορεί να φτάσει και τα 300 δολάρια.

«Τα χαλιά με τις εικόνες πολέμου, είναι για δώρα. Οι ξένοι τα αγοράζουν και τα κρατούν ως ενθύμιο, για να τους θυμίζει τη χώρα στην οποία βρέθηκαν», αναφέρει στο AFP, ο 62χρονος Mohammad Anwar, επιχειρηματίας χαλιών.