Η δολοφονία του βουλευτή των Συντηρητικών, Σερ Ντέιβιντ Άμες, ανακηρύχθηκε τρομοκρατική ενέργεια από τη βρετανική αστυνομία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (16/10). Η επίθεση με μαχαίρι που στοίχισε τη ζωή του 69χρονου πολιτικού συνέβη στο Έσεξ την Παρασκευή (15/10).

«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το κίνητρο δυνητικά συνδέεται με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό», αναφέρει δελτίο Τύπου της αστυνομίας. Για τη δολοφονία του Σερ Ντέιβιντ Άμες σε Εκκλησία των Μεθοδιστών, συνελήφθη ένας 25χρονος. Αυτός κρατείται στο Έσεξ. Το «BBC» επικαλέστηκε κυβερνητικές πηγές που υποστηρίζουν πως είναι Βρετανός υπήκοος, αλλά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξαν οι αρχές, έχει καταγωγή από τη Σομαλία. Η εφημερίδα «The Guardian» υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο άτομο είχε εμφανιστεί στις λίστες του προγράμματος Prevent, όπου καταγράφονται όσοι θεωρούνται επικίνδυνοι και ικανοί να φέρουν εις πέρας ακραίες ενέργειες.

Την έρευνα για την υπόθεση διενεργεί η αντιτρομοκρατική, ανακοινώθηκε χθες βράδυ, με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων του Έσεξ και μιας ακόμη ειδικής ομάδας, ενώ έχει ενημερωθεί και η MI5, η εγχώρια υπηρεσία ασφαλείας. Αμέσως μετά από την επίθεση, η Υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, έδωσε εντολή στα σώματα ασφαλείας να επανεξετάσουν τα μέτρα ασφάλειας για τους βουλευτές καθώς αυτή είναι η δεύτερη δολοφονία εκλεγμένου εκπροσώπου. Είχε προηγηθεί εκείνη της Τζο Κοξ το 2016.

Η αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες να επικοινωνήσουν μαζί της σε περίπτωση που έχουν κάποια πληροφορία. Επίσης ζητήθηκε και από εκείνους που μένουν κοντά όπου έγινε ο φόνος να ελέγξουν το υλικό από τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, ακόμη κι από όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ζήτησαν αν έχουν απαθανατίσει κάποια στιγμή που μπορεί ν’ αποδειχθεί χρήσιμη.

Σύμφωνα με το «BBC», οι αρχές δεν αναζητούν κανέναν άλλον και παρουσιάζονται σίγουρες πως έδρασε μόνος του, αν και συνεχίζονται οι ανακρίσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο, έγιναν έρευνες και σε δύο σπίτια στο Λονδίνο.