Στο έλεος της λάβας που καταστρέφει τα πάντα στο διάβα της βρίσκεται η ισπανική νήσος Λα Πάμπα. Τα καυτά «ποτάμια» που βγαίνουν από ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα απειλούν να «καταπιούν» ακόμη μια συνοικία και έτσι οι κάτοικοι μαζεύουν ό,τι μπορούν και φεύγουν.

Οι αρχές αναμένουν ότι η ροή της λάβας, που εκλύεται από το ηφαίστειο εδώ και τέσσερις περίπου εβδομάδες, θα κινηθεί προς τα βορειοδυτικά, πέρα από τα όρια της περιοχής που έχει ήδη εκκενωθεί.

Οι περισσότεροι κάτοικοι στην περιοχή έχουν ήδη απομακρυνθεί, άρα μόνο 10 με 15 άνθρωποι εγκατέλειψαν χθες στα σπίτια τους, όπως δήλωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο Reuters.

Λα Πάλμα ηφαίστειο

Χιλιάδες στρέμματα καταστράφηκαν

Η λάβα από το ηφαίστειο έχει καταστρέψει, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters συνολικά σχεδόν 6.000 στρέμματα γης, περίπου 1.500 κατοικίες και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων ένα εργοστάσιο τσιμέντου από το οποίο εκλύθηκαν τοξικά αέρια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς και φυτείες με μπανάνες και αβοκάντο, σύμφωνα με τις αρχές.

To πρωί της Πέμπτης (14/10) σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών στο νησί, όπως ανακοίνωσε το Ισπανικό Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο. Οι σεισμοί ήταν συχνό φαινόμενο στη Λα Πάλμα και πριν την έκρηξη του ηφαιστείου. Στο νησί των 83.000 κατοίκων, περίπου 6.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.