«Με βαθιά θλίψη το Virunga ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου ορφανού γορίλα βουνού, Ντακάσι, ο οποίος βρισκόταν υπό τη φροντίδα του Κέντρου Senkweke του Εθνικού Πάρκου για περισσότερο από μία δεκαετία», διαβάζουμε στην ανακοίνωση του επίσημου λογαριασμού στο Instagram.

Η γορίλας του βουνού έγινε viral πριν από κάποιο καιρό όταν πόζαρε σε selfie με δασοφύλακες του εθνικού πάρκου της Δημοκρατίας του Κονγκό.
Άφησε μάλιστα την τελευταία της πνοή στην αγκαλιά του διασώστη της.
Η Ντακάσι πέθανε για την ακρίβεια σε ηλικία 14 ετών έπειτα από μάχη με χρόνια ασθένεια, στα χέρια του δασοφύλακα που την έσωσε ως μωρό.

Το 2007, ο Αντρέ Μπαουμά βρήκε την Ντακάσι, μερικών εβδομάδων τότε, δίπλα από τη νεκρή μητέρα της. Λαθροκυνηγοί σκότωσαν τους γονείς της και η Ντακάσι είχε γείρει πάνω από τα πτώματά τους. Το βρέφος, τότε, ζύγιζε λίγο περισσότερο από 5 κιλά. Ο γορίλας μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο για γορίλες της αφρικανικής χώρας.

To 2019 η Ντασκάσι έγινε viral μετά από τη selfie δίπλα σε έναν άλλο ορφανό γορίλα, την Ντέζε και έναν φύλακα του πάρκου. Οι δυο τους ήταν τα πρώτα ορφανά που φρόντισαν οι εργαζόμενοι στο εθνικό πάρκο του Κονγκό, το κέντρο που διαχειρίζεται ο 49χρονος πλέον Αντρέ Μπαουμά, ο οποίος στα μάτια της Ντακάσι, ήταν κάτι σαν πατέρας. «Όποτε με βλέπει, ανεβαίνει στην πλάτη μου, όπως θα έκανε με τη μητέρα της», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Μια ακόμη εικόνα που συγκλόνισε τον κόσμο ήταν όταν η Ντακάσι ξάπλωσε στην αγκαλιά του κύριου Μπαουμά. «Την αγαπούσα σαν παιδί» δήλωσε ο δασοφύλακας από το Κονγκό στο BBC. «Η πρόσχαρη προσωπικότητά της μου προκαλούσε το χαμόγελο κάθε φορά που αλληλεπιδρούσα μαζί της» προσέθεσε.

It is with heartfelt sadness that Virunga announces the death of beloved orphaned mountain gorilla, Ndakasi, who had…

Posted by Virunga National Park on Tuesday, October 5, 2021

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200 φύλακες του πάρκου τα τελευταία 20 χρόνια που προστατεύουν τον μειωμένο πληθυσμό των πιθήκων στην εμπόλεμη ανατολική πλευρά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.