Τη θέση της κυβέρνησής της ότι το Βερολίνο δεν θα δώσει όπλα στην Ουκρανία για να πολεμήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες επανέλαβε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και επισήμανε πως τάσσεται υπέρ διπλωματικών λύσεων, όπως η απειλή επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων, αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

«Η Γερμανία δεν θα στείλει στην Ουκρανία φονικά όπλα, όπως είπα χθες», τόνισε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

«Επικεντρωνόμαστε σε μια διπλωματική λύση και οι υπουργοί Εξωτερικών (της ΕΕ) έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί (…), τότε θα είναι απαραίτητο να εργαστούμε (για την επιβολή) επιπλέον κυρώσεων», πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε σήμερα από το Κίεβο να συνομιλήσει απευθείας με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία και να σταματήσει να κατηγορεί τη Μόσχα για τη σύγκρουση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες να επιλυθεί η κρίση στρατιωτικά και όχι μέσω της διπλωματίας.