Την ελπίδα του να υπάρξει «γρήγορα» ένας «ισχυρός» καγκελάριος στη Γερμανία προκειμένου η Ευρώπη να πάει μπροστά στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ εξέφρασε την επόμενη κιόλας ημέρα ων εκλογών ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Μιλώντας στο δίκτυο France 2 ο Κλεμάν Μπον υπογράμμισε ενώ η Γερμανία ξεκινά δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού πως «υπάρχει ένα γαλλικό ενδιαφέρον να έχουμε γρήγορα μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση».

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι νικητές των εκλογών με βραχεία κεφαλή την ώρα που οι συντηρητικοί διεκδικούν αμφότεροι την ηγεσία της μελλοντικής κυβέρνησης. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να στηριχθούν σε άλλα κόμματα προκειμένου να σχηματίσουν πλειοψηφία, με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να εμφανίζονται ως οι μελλοντικοί ρυθμιστές.

Ο Όλαφ Σολτς

Τα στελέχη των δύο στρατοπέδων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο γερμανικά ΜΜΕ, ελπίζουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα, λίγο πριν από την έναρξη της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου, για έξι μήνες.

Μεταξύ άλλων ο Κλεμάν Μπον εισηγήθηκε οι ανεπίσημες συζητήσεις να ξεκινήσουν «από τώρα» με τα εν λόγω γερμανικά κόμματα «προκειμένου να γνωριστούν» και να «μπορέσουν να εργαστούν γρήγορα» μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υφυπουργός «όλα είναι δηλωμένα φιλοευρωπαϊκά». «Αλλά δεν είναι απαραίτητα στο ίδιο μήκος κύματος με το Παρίσι στα θέματα του προϋπολογισμού ή της άμυνας» συμπλήρωσε.

«Είναι πιο εύκολο να συζητήσουμε με τους Σοσιαλδημοκράτες για τα θέματα των επενδύσεων ενώ με το CDU για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας»

Εκλογές στη Γερμανία

Παράλληλα ο Κλεμάν Μπον παραδέχτηκε πως θα υπάρξουν διαφορές, διαφορές μερικές φορές στη συζήτηση με τη Γαλλία τους προσεχείς μήνες.

«Είναι αναμφίβολα πιο εύκολο να συζητήσουμε με τους Σοσιαλδημοκράτες για τα θέματα των επενδύσεων ή των δημοσιονομικών κανόνων (…) και πιο εύκολο με το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας» συμπλήρωσε.

Αναμένοντας τον νέο καγκελάριο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί σε θέση δύναμης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Όμως στην Ευρώπη, το να είναι κάποιος μόνος του ισχυρός δεν σημαίνει και πολλά γιατί δεν κάνει μεταρρυθμίσεις στις επενδύσεις, στην οικονομία, στην ενέργεια αν δεν έχει Ευρωπαίους εταίρους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλεμάν Μπον.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπολογίζει να προωθήσει διάφορα θέματα στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, από τον κατώτατο μισθό μέχρι τη ρύθμιση των παγκόσμιων ψηφιακών κολοσσών (GAFA) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.