Οι πρώτες transgender βουλευτές έγιναν η Τέσα Γκανσερέ και Νίκε Σλάβικ, οι οποίες κέρδισαν μία θέση στη Μπούντεσταγκ, έπειτα από τις εκλογές στη Γερμανία, στις οποίες αναδείχθηκε μεγάλος νικητής το SPD του Όλαφ Σολτς.

Η Γκανσερέρ, βουλευτής των Πράσινων, που αρχικά πολιτεύτηκε ως άνδρας μέχρι που το 2019 που αποφάσισε να αλλάξει την ταυτότητά της ήταν υποψήφια στη Βαυαρία. «Η ταυτότητα φύλου είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα» είχε δηλώσει τότε στους δημοσιογράφους, προτρέποντας για επικαιροποίηση του νόμου για τα τρανς άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Η Νίκε Σλάβικ κατάφερε να μπει στη γερμανική βουλή με το κόμμα Λεβερκούζεν – Κολωνία IV. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Σλάβικ δήλωσε ότι «ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω, αλλά με αυτό το ιστορικό εκλογικό αποτέλεσμα σίγουρα θα είμαι μέλος της επόμενης Bundestag».

Γερμανικές εκλογές: «Τζαμάικα» ή «Φανάρι», τα πιθανότερα σενάρια για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης

Ο υποψήφιος των CDU/CSU Άρμιν Λάσετ κλείνει το μάτι για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), το μοναδικό σχήμα στο οποίο ο καγκελάριος θα προέρχεται από την Ένωση, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση «φανάρι» (SPD, Πράσινοι, FDP).

Το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται θρίαμβος για τον Όλαφ Σολτς, που κατόρθωσε να «ξεκολλήσει» το SPD, να το επαναφέρει στην κορυφή. Συγκεντρώνοντας το 26% των ψήφων, το κόμμα καταγράφει αύξηση κατά 5,5 μονάδες από το 2017 ενώ αντίθετα, για τη Χριστιανική Ένωση, όπως κι αν αναγνωστεί το αποτέλεσμα, το 24,5% είναι πολύ χαμηλό ποσοστό, 8,4 μονάδες χαμηλότερο από το αποτέλεσμα του 2017. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13,9% και αύξηση πέντε μονάδων, οι οποίοι πέτυχαν να είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή τους, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι ενισχύθηκαν μόλις κατά μία μονάδα, αλλά εξελίσσονται σε ρυθμιστή της αυριανής πλειοψηφίας. Η Αριστερά δίνει μάχη για την παραμονή της στην Bundestag και φαίνεται για την ώρα να την κερδίζει, έστω και με μόνο 5,2% (–4,2% από το 2017).

Πιθανόν σήμερα θα ξεκινήσουν ήδη διερευνητικές επαφές, καθώς τόσο ο κ. Λάσετ όσο και ο κ. Σολτς ζήτησαν η επόμενη κυβέρνηση να βρίσκεται στη θέση της πριν από τα Χριστούγεννα. Το 2017 πάντως χρειάστηκαν 171 ημέρες για να συμφωνήσουν CDU/CSU και SPD να σχηματίσουν ακόμη έναν «μεγάλο συνασπισμό», μόνο αφού κατέρρευσαν οι συνομιλίες για συνασπισμό «Τζαμάικα», με πρωτοβουλία του Κρίστιαν Λίντνερ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.